Volkswagen je s Tiguanom letos spomladi prebil proizvodni zvočni zid pri šestih milijonih vozil. Samo v letu 2019 je bilo izdelanih 910.926 primerkov priljubljenega SUV- ja. Tiguan je s tem postal najbolje prodajani avto znamke in koncerna Volkswagen.

V povprečju se je v zadnjem letu s proizvodnega traku vsakih 35 sekund
iz ene od tovarn pripeljal nov Tiguan
. Ta kratki interval pove veliko o izjemno hitrem razvoju te modelske serije. Prva generacija SUV-ja je bila predstavljena leta 2007 kot svetovna premiera na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu. Tiguan je na trg prišel
še v istem letu. Od takrat naprej je šlo samo še v eno smer: navzgor.

Že leta 2008 je Volkswagen proizvedel več kot 150.000 primerkov Tiguana, ki je kupcem na voljo s štirikolesnim ali sprednjim pogonom. V Nemčiji je model iz nič osvojil položaj najuspešnejšega SUV-ja. Tudi drugod po svetu je bilo že takoj od začetka veliko povpraševanja po novem modelu.

Očitno je Volkswagen z dinamičnim multitalentom izpolnil točno tista pričakovanja, ki jih imajo kupci sodobnega, kompaktnega SUV-ja. Leta 2011 je na trg prišel temeljito prenovljen model, ki je takoj postal prodajna uspešnica: letni obseg proizvodnje je nato prvič presegel 500.000 vozil.

Aprila 2016 je bila lansirana druga generacija Tiguana. Novo je bilo to, da je bil SUV izdelan na koncernski prečni modularni platformi (MQB). In ta tehnična matrika je spremenila vse. Dinamični proporci so prinesli podstavo za pristno in dinamično oblikovno zasnovo SUV-ja: v notranjosti je bilo zaradi večje medosne razdalje bistveno več prostora. Novi asistenčni sistemi so pripomogli k večji aktivni varnosti.

Še bolj pa je ta modelska serija pridobila na pomenu leta 2017, ko so predstavili še eno izpeljanko modela – Tiguan v velikosti XL s 110 mm daljšo medosno razdaljo, možnostjo sedmih sedežev in individualizirano oblikovno zasnovo. Ta nova karoserijska različica je dala dodaten zagon uspehu modelske serije: danes je med vsemi Tiguani delež tistih z daljšo medosno razdaljo 55-odstoten.

Tiguan XXL

V Ameriki Volkswagen prodaja drugo generacijo Tiguana izključno v daljši izvedbi. Na evropskih trgih in v mnogih drugih državah je model z daljšo medosno razdaljo poznan pod imenom Tiguan Allspace. XL-izvedba, ki je naprodaj na Kitajskem, se imenuje Tiguan L in je prava prodajna uspešnica. Oktobra 2018 je Volkswagen paleto motorjev za kitajski Tiguan L obogatil s priključnim hibridom.

Tiguan danes proizvajajo v štirih Volkswagnovih tovarnah. Ker so razporejene v štirih časovnih pasovih, lahko rečemo, da poteka proizvodnja tega multitalenta praktično non-stop. V nemški matični tovarni v Wolfsburgu izdelujejo SUV s standardno medosno razdaljo (NWB – Normal Wheel Base) za trge v Evropi, Afriki, Aziji in Oceaniji. V tovarni Kaluga, 170 kilometrov jugozahodno od Moskve, izdelujejo Tiguan NWB za ruski trg in sosednje države osrednje Azije. V Šanghaju Volkswagen proizvaja Tiguan L z dolgo medosno razdaljo (LWB – Long Wheel Base) za kitajski trg. V mehiški Puebli izdelujejo Tiguan LWB 1 za Severno in Južno Ameriko ter za države v Evropi, Afriki, Aziji in Oceaniji.

V času dveh generacij se je Tiguan razvil v enega najuspešnejših športnih terencev na svetu. Za znamko in koncern Volkswagen je v tem času postal eden od nosilnih produktnih stebrov. V letu 2020 bo Volkswagen z veliko tehnično in vizualno prenovo Tiguana odprl novo poglavje zgodbe o uspehu tega modela. Od njegovih posebnosti velja že zdaj omeniti novo dodatno izvedbo s priključnohibridnim pogonom 2 (PHEV) za evropski trg. Odštevanje se je že začelo.