Na preizkusu varnosti organizacije Euro NCAP je ID.3 dosegel odlično oceno. Ocenjevalci so mu v vseh kategorijah podelili zavidljive ocene.

Pri Euro NCAP ocena zaščite potnikov za odrasle temelji med drugim na preizkusnih čelnih in bočnih trčenjih ter naletih od zadaj. Na podlagi teh preizkusnih trčenj in ocene varnostnih ukrepov za hitro in varno reševanje je bila za ID.3 izračunana 87-odstotna stopnja zaščite za voznika in potnike. Za otroke je bila dosežena celo 89-odstotna stopnja zaščite.

Ta ocena temelji na treh vidikih. Poleg zaščite, ki jo pri čelnem ali bočnem trčenju zagotavljajo otroški zadrževalni sistemi, se upoštevajo tudi možnosti za vgradnjo otroških sedežev različnih velikosti in oprema ki jo vozilo nudi za varen prevoz otrok.

Poleg zaščite potnikov v vozilu se na testiranju Euro NCAP preverja tudi, kako dobro lahko v situacijah s povečanim tveganjem za nezgodo sistemi za samodejno zaviranje v sili (AEB) ščitijo nezaščitene udeležence v prometu – pešce in kolesarje. Ocenjevalci ravno tako upoštevajo tudi druge asistenčne sisteme.

Pozitivno

ID.3 je v vseh izvedbah serijsko opremljen z asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist in asistenco za zaviranje v sili Front Assist. Prvič pri Volkswagnu je v ID.3 vgrajena tudi t. i. sredinska varnostna blazina za sprednja sedeža, ki npr. v primeru bočnega trčenja prepreči morebitni udarec z glavo med voznikom in sovoznikom.

Volkswagen opcijsko ponuja še več odličnih asistenčnih sistemov. Eden od njih je sistem za uravnavanje razdalje ACC s prediktivnim tempomatom. Travel Assist omogoča asistirano vožnjo do hitrosti 160 km/h. Asistenca za zastoje, senzor za mrtvi kot z asistenco za odparkiranje, Emergency Assist in Park Assist prav tako pripomorejo k varni in sproščeni vožnji.

S petimi zvezdicami ID.3 nadaljuje serijo Volkswagnovih uspehov na testiranjih Euro NCAP. Nazadnje sta najboljšo možno oceno prejela novi Golf in T-Cross. European New Car Assessment Programme od leta 1997 velja za strogo merilo stopnje varnostni novih avtomobilov. Kupcem avtomobilov ažurno posreduje informacije o varnosti najbolj priljubljenih novih modelov. V preteklih letih so preizkusni postopki ter zahteve za serijske asistenčne sisteme in pasivno varnost postajali vse strožji. Vse podrobnosti so javno dostopne na www.euroncap.com.