Vse večja rast popularnosti križancev in SUV-jev je na propad obsodila Forda Mondeo. Nekdaj uspešna družinska limuzina ter karavan se po 29 letih poslavljata s cest.

Od predstavitve daljnega leta 1993 je modri oval v Evropi prodal preko pet milijonov primerkov. V zadnjih dvajsetih letih pa se je ta segment skrčil kar za 80 odstotkov. Podobnega umika limuzin in karavanov srednjega razreda smo vajeni že pri ostalih znamkah, namreč v slovo je že pomahal Renaultov konkurent Talisman.

Ford v zadnjih letih beleži velik trendovski pomik. Kupci družinskih avtomobilov se nagibajo k SUV-jem in križancem. V lanskem letu so takšni segmenti obsegali 39 odstotkov prodaje, kar je kljub pandemiji Covida-19 osem odstotna rast v primerjavi z letom prej. Poleg tega se polovica vseh kupcev najnovejše Kuge odloči za priključno-hibridno izvedenko. Nekaj časa je veljalo, da bi lahko Mondea v letu 2022 oživeli kot križanca, a Fordova izjava pravi sledeče: »Čeprav ne komentiramo špekulacij v zvezi z našimi proizvodnimi načrti, lahko trdimo, da ne načrtujemo prihodnjega Mondea v Evropi.« Govorice naj bi zanetila nedavno ujeta testna mula nove generacije Fusiona, ameriške ekvivalence Mondea, vendar ta na stari celini ne bo nosil tega imena.

Izdelava v tovarni v Valencii bo prekinjena marca naslednje leto. Spraznjene kapacitete bodo porabili za širitev proizvodnje SUV segmentov, obenem bodo krepili načrte elektrifikacije. Povečan bo obseg izdelave 2,5-litrskih priključno-hibridnih pogonskih sklopov, kakršnega najdemo v Kugi in nedavno prenovljenih enoprostorcih Galaxy ter S-Max. V kasnejših mesecih leta 2022 bodo španski obrat povečali z oddelkom za sestavljanje baterij, kar sovpada z rastjo ponudbe električno gnanih modelov. Prvi bo k nam zapeljal električni Mustang Mach-E, sledili bodo še ostali zasnovani na Volkswagnovi MEB modularni platformi.

Ford Mondeo Titanium Hibrid Karavan