Po lanskoletnem razkritju električnega Hummerja pick-up, je GMC letos ponovno pritegnil ogromno pozornosti še z drugo izpeljanko – Hummer SUV.

Mnogi poznavalci so bili prepričani, da bo šlo le za poltovornjaka z dodatnimi paneli za zaprtje zadnjega prostora, a temu ni tako. V resnici sta si sorodnika Hummer EV podobna le oblikovno in tehnološko, povsod drugod se je zgodilo veliko sprememb.

Za primer lahko vzamemo dimenzije, kajti SUV je nekoliko manjši od poltovornjaka. Za slabih 230 mm je skrajšano medosje. To v zameno prinaša boljše terenske sposobnosti in odličen obračalni krog. Namreč, zaradi štirikolesnega krmiljenja je spretnejši od precej manjšega Mustanga Mach-E. Kot drugo, najbolj zmogljiva izvedenka ne premore tisoč konj, temveč se ustavi pri 830 KM, saj so zaradi zmanjšanja avtomobila ostali brez prostora za baterije. Vseeno ostaja poskočen, do stotice pospeši v 3,5 sekundah, kar je le pol sekunde počasneje od najbolj zmogljivega poltovornjaka.

https://www.youtube.com/watch?v=VpTj8q4ZD9U

Kljub obsežnem preoblikovanju Hummer SUV ohranja bistvo svojega brata, odstranljive dele karoserije, za popolno doživetje pri raziskovanju brezpotja. Odstranljive dele strehe lahko še vedno shranimo v sprednjem prtljažniku, ostajata tudi priljubljena rakovičja hoja, za reševanje iz zahtevnih situacij in Extract Mode, ki za dodatnih 152 mm dvigne nivo podvozja za preprečitev nasedanja. Sicer se lahko z novim SUV-jem na oddih zapelje pet potnikov, prihod sedemsedežne izvedenke ostaja neznanka. Bo pa teh pet članov razvajala identična, vendar prestižna notranjost kot pri poltovornjaku, z velikimi zasloni, usnjenim oblazinjenjem in številnimi odlagalnimi prostori.

Se pa premijska notranjost in napredna tehnologija poznata pri ceni, za prvo serijo Edition 1 bo namreč potrebno odšteti 105.595 dolarjev (89 tisoč evrov) – ta prinaša konfiguracijo z dvema elektromotorjema in 830 KM ter preko 480 kilometrov dometa. Vsi so žal že razprodani, prihajajo pa cenejše različice, katere bodo razkrili v kratkem. Vstopna cena je pričakovana pri 80 tisoč dolarjih (67 tisoč evrov).

Volkswagen ID.4: Popolnoma električni SUV za ljudstva