Volkswagen ID.4 je prvi SUV s popolnoma električnim pogonom, ki je brez lokalnih emisij in ga bodo proizvajali z nevtralno bilanco CO2. Vstopa v največji tržni segment na svetu, v razred kompaktnih SUV-jev.

Volkswagen ID.4 je vsestranski avto, ki se pri vožnji obnaša športno in obenem enostavno udobno. Baterija ima uporabno kapaciteto do 77 kWh (neto) in omogoča doseg do 520 km (po kriterijih WLTP). Vgrajena je pod potniško celico, kar zagotavlja nizko težišče vozila. Elektromotor, ki je nameščen na zadnji premi, razvije moč 150 kW (204 KM) – to je dovolj, da vozilo od 0 do 100 km/h pospeši v 8,5 sekunde in da doseže največjo hitrost 160 km/h. Z energično vlečno silo, ki je rezultat pogona na zadnji kolesni par, in z 21 centimetri odmika od tal je električni SUV primeren tudi za lažjo terensko vožnjo.

Dinamična podoba.

Zunanjost ID.4 ima atletska proporcionalna razmerja in deluje zelo moderno. Navdih za njegov čisti, tekoči dizajn je bila narava. Njegova oblikovna zasnova omogoča zelo dobro aerodinamiko, količnik zračnega upora znaša 0,28. Že pri osnovni izvedbi so sprednji žarometi skoraj v celoti, zadnje luči pa kompletno realizirane s svetlečimi diodami. Še bolj inovativna je najbolj izpopolnjena različica žarometov: interaktivni matrični LED-žarometi IQ.Light voznika pozdravijo s pomeži­kom (z zasukom modulov z lečami), svetloba njihovih dolgih luči pa je inteligentno uravnavana. Potem so tu še nove 3D zadnje LED-luči. Njihova svetloba je še posebej homogena in sveti v intenzivno rdeči barvi. Karakter vozila poudarjajo velika platišča z diagonalo do 21 palcev.

Prostorska zasnova: dolga medosna razdalja, veliko prostora za potnike in prtljago

4,58 metra dolgi ID.4 izkorišča arhitekturo Volkswagnove modularne platforme za električna vozila (MEB). Ta na novo deli prostor za človeka in tehniko, in sicer v korist potnikov. Prostornost v notranjosti je na ravni klasičnih SUV-jev naslednjega višjega razreda. Barve in materiali so moderni in hkrati prijetni. Prostornina prtljažnika znaša od 543 do 1.575 litrov, odvisno od položaja naslonjal zadnjih sedežev. V ponudbi opreme za ID.4 najdemo tudi električni pokrov prtljažnika, strešne letve in vlečno kljuko.

Med upravljalnimi elementi električnega SUV-ja ne najdemo fizičnih tipk in stikal. Upravljanje sloni na dveh zaslonih – eden od njiju ima diagonalo do 12 palcev in se odziva na dotik – ter na sistemu naravnoglasovnega upravljanja “Hello ID.”. Inovativni ID.Light – ozek svetlobni pas pod vetrobranskim steklom – na intuitiven način pomaga vozniku. Opcijsko je na voljo projicirni sistem zaslona s tehnologijo obogatene resnič­nosti (Augmented-Reality-Head-up-Display), ki nekatere prikaze združuje z realnostjo – navigacijske puščice za zavijanje na primer projicira na ustrezni vozni pas na cestišču. Z navigacijskim sistemom Discover Pro so v vozilu dostopne tudi spletne storitve iz ponudbe We Connect Start. Asistenčni sistemi iz nabora IQ.Drive naredijo vožnjo še bolj sproščeno, predvsem sistem Travel Assist. Programska in strojna oprema za ID.4 sta zasnovani v skladu s povsem novo arhitekturo in ju kupci lahko tudi po nakupu posodabljajo iz vozila.

We Charge: polnjenje doma, na poti in na daljših potovanjih

Skupaj z modeli ID. prinaša Volkswagen pod imenom We Charge na trg celovit paket storitev za enostavno, povezano in trajnostno naravnano polnjenje električnih avto­mo­bilov. Vedno je na voljo ustrezna rešitev – ko je stranka doma, se odpelje po opravkih ali na daljše potovanje. Na hitri polnilni postaji na enosmerni tok (DC) lahko ID.4 v približ­no 30 minutah napolni dovolj elektrike za nadaljnjih 320 km vožnje (po kriterijih WLTP, polnilna moč 125 kW).

Vzporedno s tem Volkswagen okoli modelov iz družine ID. gradi cel ekosistem za traj­nostno električno mobilnost. Kupci ID.4 bodo v roke dobili avto, ki bo proizveden z nevtralno bilanco CO2. Če bodo za polnjenje uporabljali elektriko, pridobljeno iz ob­novljivih virov, kot je denimo Volkswagen Naturstrom, bo avto tudi v času uporabe obratoval s podnebno nevtralnim učinkom.

Volkswagnova strategija: prihodnost mobilnosti je električna

Volkswagen je pred kratkim klasični produktni portfelj znamke razširil z novo, samo­stojno produktno serijo, z družino ID. Za kompaktnim ID.3 je zdaj tu športni terenec ID.4, drugi popolnoma električni model. Z ID.4 bo Volkswagen v prihodnje prisoten v najhitreje rastočem segmentu na svetu, segmentu kompaktnih SUV-jev. ID.4 bo posto­poma postal električni avto za ves svet, saj ga ne bodo izdelovali in prodajali samo v Evropi, temveč tudi na Kitajskem in kasneje tudi v ZDA. Znamka Volkswagen bo v okviru strategije “Transform 2025+” do leta 2024 v električno mobilnost investirala enajst milijard evrov.