Citroën C5 X je novi paradni konj francoske znamke. Z njim Citroën nadaljuje svojo filozofijo komforta, s katerim izražajo najvišji nivo udobja in pozitivnega občutka.

Sodobna obuditev znanega imena se pohvali z dodatkom črke X, s katero več kot očitno nakazujejo na križanca. Ta v eno celoto združuje oblikovne značilnosti limuzine, SUV-ja in karavana. Čeprav je prvi del imena C5, se novinec oddaljuje od bolj funkcionalnega in zabavnega karakterja kompaktnega SUV-ja C5 Aircross. S svojim minimalizmom, premišljenimi linijami in premijsko notranjostjo Citroën C5 X cilja na zahtevnejše kupce. Vseeno pa si s soimenjakom deli EMP2 platformo in pogonske sklope.

V dolžino meri 4.805 mm. Medosje ponuja 2.785 mm, prtljažnik pa 545 litrov prostora. Podrtje zadnje klopi razkrije 1.640 litrov volumna. Oblikovno je C5 X navdahnil C-Xperience koncept iz pariškega salona leta 2016. Strešna linija je nekakšna kombinacija karavanske s kupejevsko, tanjše obrobe kolesnih lokov ustvarijo subtilno sliko SUV-ja. S strani je zračne mehurčke nadomestila izrazita linija vrat, zadaj pa ponovno plastično oblečen odbijač namiguje na SUV stil. Nekakšna posebnost sta krilci na vrhu in dnu zadnjega stekla, LED luči sledijo slogu sprednje osvetlitve. Končen rezultat je privlačen in zelo moden križanec ter nezmotno Citroën.

V prostorni notranjosti nas bodo razvajali udobni Advanced Comfort sedeži, medtem ko bo priključni hibrid koristil še aktivno vzmetenje. Na elegantno armaturno ploščo so namestili popolnoma nov 12-palčni HD informacijski sistem, pohvalimo lahko ločeno nameščeno upravljanje klimatske naprave pod sredinskimi zračniki. Sodoben informacijski sistem podpira over-the-air nadgradnje, kupci lahko izberejo še napreden 21-palčni projicirni zaslon. K prijetnem počutju in varni vozni izkušnji bosta pripomogla glasovno prepoznavanje in avtonomna tehnologije druge stopnje, ki združuje adaptivni tempomat z ohranjevalnikom voznega pasu.

Citroën je že potrdil, da dizelskih motorjev pri C5 X ne bo, čeprav uradna motorna paleta še ni razkrita. Na dnu lahko pričakujemo 1,2-litrski PureTech trivaljnik, vrh ponudbe bo priključni hibrid z 1,6-litrskim bencinskim motorjem in elektromotorjem. Sistemska moč bo odmerjena pri 165 kW (224 KM), električnega dometa bo dovolj za 50 kilometrov. Potencialno bi lahko izdelali priključnega hibrida z večjo baterijo, s čimer bi povečali brez-emisijski domet avtomobila.

Na podrobnejše podatke o novem C5 X, predvsem iz vidika motorjev, bo potrebno počakati še nekaj mesecev, prodajati pa naj bi se začel še pred koncem letošnjega leta.

Citroën C4 in ë-C4