Val svežine je zajel model Mercedes-Benz CLS, ki z nami vztraja že kar 17 let. Tako rekoč začetnik štirivratnih limuzin kupejevskega sloga se predstavlja v prenovljeni podobi tretje generacije, z nekoliko popravljenim oblikovanjem, novim oblazinjenjem notranjosti in obvezno nadgradnjo tehnologije.

Pri spremembah zunanjega oblikovanja so bili precej zadržani. Nekaj drugačnosti opazimo pri povečanih zajemih zraka na sprednjem odbijaču, nekoliko polepšano mrežo maske in kromirano letvico na zadku, ki povezuje zaključek izpušnih cevi. Zunanje okolje dopolnjuje povečana izbira 19-palčnih platišč s petimi ali desetimi kraki. CLS v liniji AMG je še nekoliko bolj odrezav kot poprej, s poglobljeni sprednjim odbijačem, širšima stranskima pragovoma, unikatno mrežo maske in manjšim krilcem na prtljažnih vratih. Standardna platišča nadomestijo ujemajoča 20-palčna AMG platišča, na voljo v dveh barvah.

V notranjosti je najbolj vpadljiva zamenjava volana z aktualno napredno multifunkcijsko enoto, s kapacitivno tehnologijo. Poleg novega volana je posodobljena izbira oblazinjenja in okrasnih elementov, z dvema svežima usnjenima oblazinjenjema v dveh odtenkih sive ali kombinaciji črne ter rjave. Bogatejši je tudi Mercedesov Designo katalog.




Kupcem bodo lahko pri motorni paleti izbirali med tremi bencinskimi in tremi dizelskimi agregati. Že poznani izbiri se je pridružil vstopni 1,9-litrski dizel 220d s 194 KM in 400 Nm navora, drugi z oznako 300d se ponaša z dvolitrsko enoto in 265 KM ter 550 Nm navora. Najbolj poskočen dizel ostaja 400d s 3-litrski šestvaljnikom s 330 KM in 700 Nm navora. Obe močnejši izvedenki se ponašata s 4MATIC štirikolesnim pogonom.

Bencinsko trojico zastopajo osnovni CLS 350 z 2-litrskim štirivaljnikom z 299 KM in 400 Nm navora. Sledi 3-litrski CLS 450 4MATIC s 367 KM ter 500 Nm navora. Vrh pa predstavlja strupeni AMG 53 4MATIC+. Tega poganja 3-litrski vrstni šestvaljnik z blago hibridno pomočjo, ki ponuja 435 KM in 520 Nm navora, dovolj za pospešek do stotice v 4,5 sekundah.

Prenovljeni CLS bo na slovenske ceste zapeljal predvidoma na začetku letošnjega poletja. Bistvenih sprememb cen sicer ni za pričakovati.

Mercedes-Benz CLS 350 d 4Matic