GR86 nadomešča model uživaški GT86. Tudi zdaj je GR86 plod sodelovanja Toyote in Subaruja.

Subaru BRZ je luč sveta ugledal že konec lanskega leta, sedaj se je predstavila še Toyota GR86, ki si z njim deli platformo in pogonski sklop. Toyota se je razvoja lotila z rahlim prijateljskim rivalstvom, z namenom ponudbe dveh podobnih avtomobilov, vendar s svojevrstno vozno izkušnjo.

Uporaba enake osnove kot BRZ, pri motorju pomeni uporabo 2,4-litrskega atmosferskega štirivaljnega bokserja, ki je zamenjal staro 2-litrsko enoto. Specifikacije evropskega modela še niso čisto jasne, vendar se ne bodo bistveno razlikovale od japonske izpeljanke s 173 kW (235 KM) in 250 Nm navora ter maksimalnih 7.400 vrtljajev. V primerjavi s starim motorjem je zmogljivost poskočila za 35 konjev in 45 Nm navora. Rezultat je pospešek do stotice v 6,3 sekundah ali 1,1 sekunde hitreje kot poprej. Novo srce GR86 ostaja standardno povezano s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Ljubitelji avtomatike bodo lahko izbrali šeststopenjski samodejni menjalnik. Oba preko diferenciala z delno zaporo pošiljata moč na zadnji ali zabaven kolesni par.




Kljub ogromno novostim je popolnoma razgaljena platforma GR86 v resnici še vedno enaka kot pri GT86, a kot pričakovano je izboljšana na več področjih. Dodali so mnogo ojačitev, spoji so močnejši, celotno telo je precej bolj čvrsto. Torzijska togost je povečana za 50 odstotkov. Kljub temu so ohranili presenetljivo nizko maso 1.270 kilogramov. Novo ime vsebuje kratico GR, s katero na kratko označujejo oddelek Gazoo Racing.

Zaradi evolucije platforme, GR86 ohranja osnovne proporcije predhodnika, le bolj gladko oblikovanje se je razvilo skladno z novim BRZ.

V notranjosti je Toyota kompaktnega športnika s štirimi sedeži opremila s sodobnejšo tehnologijo, vključno s 7-palčnimi digitalnimi merilniki in 8-palčnim informacijskim zaslonom na dotik. Sicer se oblikovni slog kabine precej naslanja na odhajajočo generacijo. Različica s samodejnim menjalnikom bo deležna vgradnje Subarujevega EyeSight asistenčnega sistema, ki s pomočjo sprednje kamere preprečuje nalet.

Končne podrobnosti evropske izvedenke nove Toyote GR86 pričakujemo v sledečih mesecih letošnjega leta, prodaja pa bi se lahko začela že konec leta ali zgodaj 2022.

Toyota Yaris je Evropski avto leta 2021