Audi Q4 e-tron bo v tovarni Zwickau, kjer poteka proizvodnja za več znamk, zapeljal z iste proizvodne linije kot Volkswagen ID.4 in v prihodnje še en Volkswagnov model.

1.400 zaposlenih v družbi Volkswagen Sachsen GmbH zdaj izdeluje tudi kompaktni električni SUV Audi Q4 e-tron, ki zahvaljujoč platformi MEB nudi notranjost, kot je značilna za vozila iz zgornjega razreda. K zagonu proizvodnje je poleg sodelavcev pri Volkswagnu prispevalo tudi več kot sto zaposlenih pri znamki Audi – od načrtovanja proizvodnje in tehničnega razvoja pa vse do zagotavljanja kakovosti. Zwickau in znamko Audi združuje dolga tradicija. Leta 1909 so bile tukaj ustanovljene tovarne avtomobilov Audi.

Tamkajšnja Volkswagnova tovarna je bila preoblikovana v tovarno izključno električnih vozil in predstavlja del obsežne električne ofenzive koncerna. Že novembra 2020 je bilo več kot dvesto Audijevih zaposlenih začasno premeščenih v VW Sachsen. Med njimi predvsem mladi, ki so se po uspešno zaključenem poklicnem usposabljanju za 12 mesecev zaposlili v Zwickauu. Tovrstno kroženje zaposlenim omogoča dodatno usposabljanje na inovativnem področju električne mobilnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=bOUYjMLYyhI

Audi Q4 e-tron bo svetovni javnosti predstavljen sredi aprila. Na evropska tržišča pa prihaja poleti 2021. Električna ofenziva znamke Audi se s tem še stopnjuje. Audi do leta 2025 načrtuje več kot 20 popolnoma električnih modelov in povečanje ponudbe vozil PHEV. Popolnoma električna vozila bodo v prihodnje izdelovali tudi v obeh glavnih Audijevih tovarnah v Ingolstadtu in Neckarsulmu. V Ingolstadtu bo tako leta 2022 s tekočega traku zapeljal prvi e-model, zasnovan na platformi za prestižna električna vozila (PPE), ki je bila razvita v sodelovanju z znamko Porsche.

Proizvodnja modela Audi Q4 e-tron bo od samega začetka izkazovala nevtralno bilanco CO2. Tovarna Zwickau celotno potrebo po električni energiji pokriva z obnovljivimi viri energije in ima visoko učinkovito toplarno. Audi si poleg tega prizadeva dodatno zmanjšati emisije CO2 v vrednostni verigi. Ko bo Audi Q4 e-tron zaključil svoj življenjski cikel, bo njegova baterija uporabljena v perspektivnih konceptih rabljenih baterij ali reciklirana kot vir surovin.

Audi e-tron GT: Električen, športen in napreden