Rimac Automobili je uradno odvrgel pregrinjala iz novega električnega hiperšportnika Nevera. Od prve inkarnacije močno spremenjena električna zverina se s svojimi številkami resno postavlja ob bok Lotusa Evija in nenazadnje druge generacije Tesle Roadster.

Sredozemsko nevihto (pomen Nevere) na štirih kolesih poganjajo štirje zmogljivi elektromotorji, kar pomeni tudi štirikolesni pogon, s skupno močjo kar 1.408 kW (1.915 KM) in vrtoglavih 2.360 Nm navora. Do stotice se požene v neverjetnih 1,85 sekunde, 160 km/h doseže v vsega 4,3 sekundah, mejnih 300 km/h pa se zgodi v 9,3 sekundah. Rekordno hitra Nevera naj bi dosegla končno hitrost 412 km/h. Elektromotorjem energijo dovaja ogromen 120 kWh baterijski sklop, elektronov bo ob normalni vožnji dovolj za 550 kilometrov dometa. Če lahko najdemo polnilnico z močjo 500 kW lahko baterijo do 80 odstotkov napolnimo v 22 minutah.




Noro zmogljivost v ravni liniji so uravnotežili z vgradnjo 390 mm karbon-keramičnih Brembo zavor s šestbatnimi čeljustmi, ki po besedah Rimca sodelujejo z “najbolj učinkovitim” regenerativnim zaviranjem na trgu. Sistem energijo vrača v baterijo v celoti razvito pod domačo streho, ki je obenem pomemben strukturni element Nevere, saj skrbi za 37 odstotkov trdnosti karbonskega monokoka. Kot pri večini električarjev je nameščena v centru avtomobila, kar poskrbi za odlično razporeditev mase 48:52.

Pri iskanju želenega voznega načina pomaga sedem različnih dinamičnih programov; Sport, Drift, Comfort, Range, Track in dva s prosto izbiro nastavitev. Vsak izbran način spremeni delovanje aktivne aerodinamike, odzivnost krmiljenja in pogona ter ostalih sistemov. K doseganju odlične agilnosti in voznih užitkov pripomore napreden štirikolesni vektoring navora druge generacije. Zanimivost je program Track, ki poleg odklenitve maksimalne zmogljivosti omogoča uporabo AI (umetna inteligenca) trenerja, za izboljšanje kvalitete vožnje. Z analiziranjem vožnje sistem poda razne napotke, prikazuje dirkaško linijo in zaviralne točke. Takšen sistem sestavlja 12 senzorjev, šest radarjev in 13 kamer, s podporo “over-the-air” nadgradenj.

Nevera bo na voljo v treh okusih, GT, Signature in Timeless, vse bodo v notranjosti prejele stikala iz brušenega aluminija in tri osrednje zaslone. Kdor želi še več personalizacije lahko svoje želje uresniči preko Bespoke programa. Končno nameravajo izdelati 150 električnih hiperšportnikov, z zasoljeno ceno 2 milijona evrov. Prav vsako Nevero bo osebno predal Mate Rimac.