Španska Cupra svetu predstavlja svoj prvi električen model Born in v podrobnosti nekoliko bolj temperamentno preobraženega Volkswagna ID.3.

Sprva bo Born ponujen v štirih različnih konfiguracijah, vstopna se vsekakor ne sliši vroče, saj jo sestavljata 45 kWh baterija in elektromotor s 150 KM, ki poganja zadnji kolesni par (zaenkrat so vsi Borni zadaj gnani). Pospešek do stotice se odvije v 8,9 sekundah, energije je dovolj za 340 kilometrov dometa. Če stopimo stopničko višje, postanejo stvari bolj zanimive. Naslednja v vrsti je baterija s kapaciteto 58 kWh, kar zadostuje za 420 kilometrov dometa, povezana je lahko z elektromotorjem z 204 ali 231 KM. Slednji uporablja sistem e-Boost za dodatnih 27 konjev ob pospeševanju v Cupra voznem načinu, kar mu omogoča doseg stotice v 6,6 sekundah.

Zaenkrat najmočnejši elektromotor je mogoče kombinirati z zajetnejšo 77 kWh baterijo, kjer avtonomija zraste na presenetljivih 540 kilometrov po merjenju WLTP. Dodatna masa škoduje pospešku za 0,4 sekunde, vendar se z večjo baterijo odklene hitro 125 kW polnjenje, pri katerem se 100 kilometrov dometa povrne v sedmih minutah.

Kot pričakovano se sorodnost z ID.3 pozna tudi v notranjosti, kjer praktično skoraj vse funkcije upravljamo preko 12-palčnega centralnega zaslona ali glasovnih ukazov, aktiviranih s »Hola, Hola.« Pred voznikom se nahajajo kompaktni digitalni merilniki, saj večino nalog prevzema velik projicirni zaslon z navidezno resničnostjo. Sicer je notranjost oblečena v material SEAQUAIL Yarn, izdelan iz reciklirane morske plastike, nadgradnja je material Dinamica, prav tako iz recikliranih majic in plastenk.

Zunanje oblikovanje ne prinaša velikih presenečenj, saj smo tega električarja že večkrat videli v obliki koncepta Seat e-Born in kasneje Cupre el-Born. Brez dvoma pa lahko pohvalimo privlačno dinamično oblikovanje. Cupro Born bodo začeli septembra izdelovati v nemški tovarni v mestu Zwickau, prvi primerki bodo v prodajne salone zapeljali predvidoma v novembru.

Cupra Formentor: Drzen Španec iz Majorke