BMW predstavlja že četrti popolnoma električen avtomobil, tokrat v obliki štirivratne limuzine. Odlična električna alternativa seriji 3 ali prihajajoči seriji 4 Gran Coupe, obenem postaja pri model s črko M na štrom.

Večino oblikovanja si i4 deli s štirivratno kupejevsko štirico, z manjšo izjemo ekonomsko naravnanih aerodinamičnih izboljšav, s katerimi so dosegli impresiven koeficient zračnega upora 0,24Cd, v notranjosti pa je zgodba drugačna. Kot smo videli že pri marčevskem napovedniku sta osrednji točki kabine dva zajetna 12,3- in 14,9-palčna ukrivljena zaslona z najnovejšim iDrive 8 informacijskim sistemom, kakršnega je predstavil iX električen SUV.

Pod elegantno zunanjostjo se skriva sodobna platforma s peto generacijo eDrive elektromotorjev, za dovajanje energije bo poskrbel 83,9 kWh baterijski sklop nameščen na dnu vozila. Dokaj lahkoten pogonski sklop z vsemi sestavnimi deli tehta 550 kilogramov, kar osnovnemu i4 eDrive40 z močjo 340 KM in zadnjim pogonom omogoča poskok do stotice v nekje 5,7 sekundah. Drug zmogljivejši model M50, ki je tudi prvi električni BMW s športno oznako M, poganjata dva elektromotorja s skupno močjo 544 KM in 795 Nm navora, s čimer se do stotice popelje v 3,9 sekundah.

Električna platforma i4 predstavlja aktualno tehnologijo polnjenja, ki podpira priklop z maksimalno močjo 200 kW. Od praznega do 80 odstotkov se baterija napolni v 35 minutah, v desetih minutah se pri eDrive40 povrne 164 km dometa, pri M50 pa 140 kilometrov. Oba torej uporabljata enak baterijski sklop, a bolj ekonomičen eDrive40 ponuja do 590 kilometrov avtonomije, pri M50 domet pade na 510 kilometrov.

Pri obeh modelih i4 obljubljajo odlično vozno dinamiko, vendar pri M50 obljubljajo prihod tiste prave klasične M formule agilnosti in natančnosti, sicer v električni obliki. M50 tako prejme svoje vzmetenje, dodatne ojačitve proti nagibanju in zavore z močnejšim ugrizom. Večino časa je i4 M50 na zadnji pogon, kar pomaga pri ekonomiji, a se pri nenadnem pospeševanju ali ob izgubi oprijema nemudoma vklopi elektromotor na sprednji osi. Pomanjkanje zvočne kulise motorja na notranje izgorevanje, bo pri električnem M nadomeščala simfonija zvokov ustvarjenih s strani prepoznavnega filmskega skladatelja Hansa Zimmerja.

Pri BMW-ju upajo, da bo prihod novega i4 povečal popularnost električnih avtomobilov, saj ima vse adute prodajne uspešnice, kolikor je to res, bo znano že z začetkom prvih dobav letos jeseni. Letošnje leto bo sicer za Bavarce precej delavno, poleg priprave i4 že izdelujejo iX3 in začenjajo s prodajo večjega iX. Ker si i4 mnogo delov deli s serijo 4, ga bodo sestavljali na enaki liniji v Münchnu. Proizvodnja avtomobila in baterije je po besedah Bavarcev dosežena le z zeleno energijo.

Slovenska premiera: Novi BMW iX