Toyota Land Cruiser v letošnjem letu obeležuje velik mejnik sedemdesetih let obstoja, kar predstavlja odlično priložnost za praznovanje v slogu predstavitve popolnoma nove generacije legendarnega terenca.

Ne gre za evropsko, nekoliko pomanjšano različico, drugod imenovano Prado, ampak za pravcatega postavnega Land Cruiserja, ki ga poznajo predvsem v severni Ameriki in bližnjem vzhodu. Land Cruiser 300 zamenjuje starajočo serijo 200 z mogočnim V8 motorjem, ki je svoje popotovanje po evropskih tleh zaključila že leta 2016. Novi model žal na staro celino ne bo prispel, razveselili pa se ga bodo drugod po svetu.

Pod motornim pokrovom modernega Cruiserja sta praznino osemvaljnika zapolnila dva šestvaljna motorja, in sicer 3,5-litrski twin-turbo V6 bencinar ter 3,3-litrski twin-turbo dizel. Oba agregata sta kombinirana z novim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, kar naj bi prineslo superiorno dinamiko v primerjavi s staro V8 enoto. Trenutno podatkov o moči in navoru še ne razkrivajo, vendar Toyota obljublja 10 odstotno zmanjšanje porabe in emisij ogljikovega dioksida.




Land Cruiser 300 je zasnovan na novodobni konstrukcijski platformi GA-F, prvi modularni TNGA platformi preoblikovani za izdelavo vozila na ločeni šasiji in karoseriji. Nova arhitektura je občutno bolj toga, obenem je za 200 kilogramov zmanjšana masa. Med novostmi je še vgradnja naprednega adaptivnega vzmetenja, s katerim so izboljšali dinamiko na asfaltiranih površinah (nekdaj šibko področje Land Cruiserja), hkrati se bolje znajde na zahtevnem brezpotju. Nov  Multi-Terrarin Select sistem lahko samodejno prepozna vozno podlago in ustrezno pripravi vozilo, manevriranje bo olajšano še s kamerami na dnu vozila, podobno kot pri novem Land Roverju Defender.

Na področju oblikovanja drastičnega generacijskega preskoka ni, snovalci so ohranili večino dimenzij predhodnika in jih zapakirali v prepoznavno, modra nekoliko bolj postavno obliko – govorimo seveda o trendovski zajetni maski ter poudarjenih bokih. Pravi napredek se je odvil v notranjosti in na področju varnostnih sistemov. Robustna in hkrati sofisticirana kabina z večjimi zasloni prinaša pridih sodobne digitalizacije, vgradili so najnovejši varnostni paket Toyota Safety Sense, sistem za preprečevanje trka in adaptivni tempomat.

Toyotin globalni hit s preko 10 milijonov izdelanih primerkov bo svojo prodajno pot v novi obliki začel letos poleti.