V Nissanovi tovarni Sunderland zagon proizvodnje tretje generacije modela Qashqai slavijo s ponovno zavezo k navdihovanju novih generacij talentov za industrijsko proizvodnjo.

Po naložbah v vrednosti 400 milijonov funtov so najnovejšo različico križanca začeli serijsko izdelovati na tekočem traku številka ena Nissanove tovarne v času, ko slavijo 35 let Nissanove proizvodnje v Združenem kraljestvu.

Qashqai je v 14 letih od predstavitve prve generacije predstavljal petino vse avtomobilske proizvodnje v Veliki Britaniji. V počastitev prihoda novega modela je Nissan vsakemu šolarju v severovzhodni Angliji ponudil možnost udeležbe na prireditvi Nissan Skills Foundation, to je program dejavnosti, čigar namen je vzbujanje mladih za poklicno usmeritev v industrijsko proizvodnjo in inženiring.




Od predstavitve prve generacije leta 2007 je Qashqai postavljal rekord za rekordom. To je bil avtomobil, ki je v Združenem kraljestvu najhitreje dosegel milijon, dva milijona in tri milijone izdelanih primerkov, v Sunderlandu pa so jih do zdaj izdelali že več kot 3,5 milijona, kar je približno tretjina celotne proizvodnje v tej tovarni. Te številke pomenijo tudi, da je vsak peti avtomobil izdelan v Veliki Britaniji od leta 2007 Nissan Qashqai. To je model z največ izdelanimi primerki v Veliki Britaniji.

Tovarniške ekipe so opravile na tisoče ur usposabljanja za uvedbo proizvodnje novega Qashqaija, ki ga je Nissan oblikoval, zasnoval in ga izdeluje v svojih obratih v Združenem kraljestvu. S tem neposredno zagotavlja več kot 7.000 delovnih mest v Paddingtonu, Maple Crossu, Cranfieldu, Lutterworthu in Sunderlandu, nadaljnjih 24.000 delovnih mest pa v širši oskrbovalni verigi v Združenem kraljestvu in približno 5.000 v tamkajšnjih prodajnoservisnih mestih. Nissan je v obrat v Sunderlandu vložil 400 milijonov funtov za podporo proizvodnje tretje generacije modela Qashqai. Med ključnimi naložbami je bilo 52 milijonov funtov za linijo zelo velikih stiskalnic in recikliranje industrijskih odpadkov imenovano Cyclone, ki omogoča, da je Qashqai prvi model v tovarni, ki je v veliki meri izdelan iz aluminija.