Nissan je pripravil nov seženj posodobitev za električno prodajno uspešnico Leaf, da se bo lahko kljub svojim letom kosal z rastočo konkurenco. V novo modelno leto vstopa z več tehnoloških dobrin in pohvalno brez sprememb v ceniku.

Inženirji so se v tokratnem paketu posodobitev osredotočili na varnost ostalih udeležencev v prometu, z vgradnjo novega opozorilnega sistema za pešce in dodatnih voznih pripomočkov. Nov opozorilni zvok za pešce so poimenovali Canto, ustvarili so ga japonski zvočni inženirji, kot značilen zvok pri vseh modelih, preden bo prilagojen za evropski trg. Zvok oddaja podobno zvočno melodijo kot motor na notranje izgorevanje in se samodejno aktivira pod hitrostjo 18 km/h ter spreminja melodijo glede na pospeševanje, zaviranje ali vzvratno vožnjo.

Svež opozorilni zvok za pešce so pospremili z naprednim sistemom nadzora mrtvega kota, sedaj standardno na vseh Leafih. Kot vsi Leafi druge generacije, standardna oprema vstopnega modela Acenta vključuje 16-palčna lita platišča, samodejno klimatsko napravo, senzorje za dež, avtomatsko prilagajanje snopa svetlobe žarometov in 8-palčni informacijski sistem povezljiv z Apple CarPlay ter Android Auto.

Na voljo ostajata višji stopnji opreme N-Connecta in Tekna, ki prinašata večja 17-aplčna platišča, delno usnjeno oblazinjenje, ogrevane sedeže in kamero s 360 stopinjskim pogledom. Tekna vse skupaj povzdiguje višje z usnjenim oblazinjenjem, elektronsko parkirno zavoro, LED meglenkami in Nissanovim ProPILOT delno avtonomnim voznim sistemom.

Pri pogonskih sklopih ostaja izbira med dvema sklopoma. Osnovnega sestavljata s 40 kWh baterija in 150 KM elektromotor, kar zadošča za največ 389 kilometrov dometa, Standardna je podpora hitrega 50 kWh polnjenja, s tem lahko baterijo v eni uri napolnimo do 80 odtokov kapacitete. Zmogljivejši Leaf e+ se ponaša z 62 kWh baterijo in bolj poskočnim 217 KM elektromotorjem. Domet zraste do prijetnih 528 kilometrov, pospešek do stotice pa je odmerjen pri 6,9 sekundah. Pri nas je trenutno za Leafa potrebno odšteti 38 tisočakov, za e+ pa najmanj 44.500 evrov. Na sledeči povezavi si lahko med drugim preberete naš test Nissana Leaf e+.