Če se vam zdijo Brabusove predelave običajnih cestnih Mercedesov povsem nore, potem še niste videl vsega. V letošnjem letu nemški tuner praznujejo 45. obletnico delovanja, kar jih je dodatno spodbudilo k izdelavi najbolj norega štirikolesnega izdelka do sedaj – Brabus 900 Crawler. Gre za nelegalen puščavski dirkalnik z mogočnim motorjem, cevno šasijo in obrazom Mercedesa razred G.

Povsem nepričakovan stroj z rahlo srhljivim imenom Crawler (plazilec), bo seveda del omejene serije 15 vozil izdelanih v naslednjih treh letih, za posamezen primerek pa bo potrebno odšteti najmanj 749 tisoč evrov. In kaj torej prinaša vrtoglav znesek? Med najglasnejšimi točkami bo brez dvoma Mercedesov V8 motor, povečan na 4,5-litrsko prostornino in podprt z dvema večjima turbopolnilnikoma, z močjo 662 kW (900 KM) in 1.250 Nm navora.

Kot se spodobi, bosta za prenos izdatnih konjičkov skrbela devetstopenjski samodejni menjalnik in stalen štirikolesni pogon. Za oprijem bodo zadolžene zajetne terenske pnevmatike, ovite okoli novo razvitih 20-palčnih Monoblock HD kovanih platišč in privzdignjeni pogonski osi spredaj ter zadaj, s kar 530 mm oddaljenosti od tal. Plezanje čez zahtevne ovire bo tako mala malica, še posebej v kombinaciji z novim vzmetenjem s 160 mm hoda in štirismerno nastavljivimi blažilniki.




Kljub izdatnim mehanskim nadgradnjam za lažje kljubovanje zahtevnem terenu in kar dvo-tonski masi, se bo Crawler brez težav do stotice pognal v 3,4 sekundah ter dosegel končno hitrost 160 km/h – omejitev zaradi zaščite pnevmatik. Brabusov puščavski pustolovec je sicer skoraj v celoti izdelan iz okrepljenih jeklenih cevi, brez stranskih vrat, preostanek karoserijskih elementov in notranjost pa sta izdelana iz ogljikovih vlaken.

Kabina, kolikor je je ostalo, sprejme štiri potnike, sedeč na školjkastih Recaro sedežih, odetih v živo rdečo Silvertex tkanino – večinoma uporabljena pri plovilih. Od donatorskega Mercedesa razred G sta praktično ohranjena le armaturna plošča z dvema zaslonoma in volan, dodali so še tretji zaslon z GPS-vodeno navigacijo, za varnejše dirjanje po puščavskih sipinah.