E-Tourneo Custom dviguje letvico v segmentu večnamenskih vozil (enoprostorcev), saj novo platformo, zasnovano za zagotavljanje največje vsestranskosti in udobja, združuje z visoko učinkovitim baterijsko-električnim pogonskim sklopom, ki lahko zagotovi ciljni doseg do 370 km.

E-Tourneo Custom je eden od štirih novih povsem električnih modelov družbe Ford Pro, ki bodo v Evropi predstavljeni do leta 2024, in je namenjen tako zasebnim kot poslovnim strankam, saj ponuja prostorno namestitev za do osem potnikov.

Novi model prinaša celoten nabor vrhunskih funkcij, vključno z izjemno prilagodljivimi zadnjimi sedeži na vodilih, stranskimi vrati s prostoročnim upravljanjem električnega pomika, zvočnim sistemom B&O, digitalnimi karticami namesto ključa, panoramsko stekleno streho – in inovativnim nastavljanjem naklona volana. V sklopu najobsežnejše ponudbe Tournea Custom doslej lahko kupci izberejo tudi povsem novo različico s priključnim hibridnim pogonom (PHEV) za vse, ki potrebujejo dodatno prilagodljivost. Poleg tega je novi model mogoče naročiti z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue, na voljo pa je tudi z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in – prvič – z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona.

E-Tourneo Custom, ki uporablja enako tehnologijo baterijskih celic visoke gostote kot pickup Ford F-150 Lightning, ima baterijo z uporabno kapaciteto 74 kWh in električni motor z močjo 160 kW. Povsem električni pogon vozila za različne dejavnosti ponuja tudi možnost vožnje z eno stopalko. Vgrajeni trifazni polnilnik z izmeničnim tokom z močjo 11 kW lahko baterijo popolnoma napolni v manj kot osmih urah, s hitrim polnilnikom z enosmernim tokom z močjo 125 kW pa se baterija od 15 do 80 odstotkov napolni v približno 41 minutah. Profil polnjenja E-Tournea Custom omogoča neproporcionalno polnjenje z energijo za hitro dopolnjevanje; pri laboratorijskem testiranju je hitri polnilnik z enosmernim tokom z močjo 125 kW v samo petih minutah povečal doseg za skoraj 38 km.




E-Tourneo Custom ponuja največjo vlečno zmogljivost 2000 kg in izdatno nosilnost,8 da lahko pustolovski lastniki z lahkoto prevažajo prijatelje, družino in športno opremo, poslovni uporabniki pa učinkovito vozijo stranke in njihovo prtljago. Tehnologija Pro Power Onboard uporabnikom omogoča, da v celoti izkoristijo potencial elektrificiranih različic Tournea Custom, saj prek vtičnic v sprednjem delu kabine zagotavlja moč do 2,3 kW, kar je idealno za napajanje digitalnih naprav, orodja ali športne in kamping opreme, ko običajno električno omrežje ni na voljo.

Novi sedeži so lažji od tistih v predhodniku, sedeži v drugi vrsti pa imajo vgrajene varnostne pasove, da je mogoče kabino hitreje in preprosteje preoblikovati – tudi v konferenčno postavitev za šest oseb, kar je edinstvena možnost v tem segmentu. Držala ISOFIX so na voljo na vseh treh sedežih v drugi vrsti in na zunanjih sedežih v tretji vrsti- Bogata oprema kabine vključuje dodatne nove funkcije, s katerimi lahko kupci prilagodijo svoje vozilo in izboljšajo svojo potovalno izkušnjo, vključno z veliko stekleno panoramsko streho, ki povečuje občutek prostora in svetlobe za potnike, infrardeča obdelava pa pomaga ohranjati prijeten hlad v kabini med potovanji pod vročim soncem. Drsna stranska vrata z električnim pogonom imajo tudi funkcijo prostoročnega upravljanja, tako da jih je mogoče odpreti z zamahom z nogo ob sprednjem kolesu, če voznik na primer nosi težke predmete.

Za največje udobje in uživanje na poti je novi Tourneo Custom opremljen tudi s tripodročno elektronsko klimatsko napravo, zmogljivim zvočnim sistemom B&O s 14 zvočniki in basovskim zvočnikom (‘subwooferjem’) v zadnjem delu prtljažnika, prefinjeno ambientalno osvetlitvijo, brezžično blazinico za polnjenje9 mobilnih naprav in ogrevanimi zunanjimi sedeži v drugi vrsti. Ford je razvil tudi inovativen nov sistem digitalnega ključa, ki bo predvidoma na voljo leta 2024 in bo uporabljal tehnologijo NFC, podobno kot pri hotelskih karticah. Lastnikom omogoča, da med ukvarjanjem s športom ali med zabavo na prostem namesto zajetnega ključa z obeskom nosijo priročno tanko, vodoodporno kartico, koristi pa lahko tudi podjetjem, v katerih več voznikov uporablja isto vozilo. Na armaturni plošči je 13-palčni zaslon na dotik z informativno-razvedrilnim sistemom SYNC 4. Ta v kombinaciji z novo digitalno instrumentno ploščo ustvarja intuitiven, na voznika osredotočen kokpit, ki serijsko omogoča brezžično povezavo z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay.

Popolnoma novi Tourneo Custom PHEV uporablja vzporedni hibridni sistem, ki ponuja prilagodljivost učinkovitega 2,5-litrskega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom za vožnjo na dolge razdalje ter električnega motorja in baterijskega sklopa z uporabno kapaciteto 11,8 kWh, ki omogoča ciljni izključno električni doseg več kot 50 km, kar je idealno za vožnjo brez emisij v mestnih območjih.

Poleg elektrificiranih pogonskih sklopov bo v Fordovi ponudbi tudi Tourneo z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev EcoBlue z močjo 136 KM, 150 KM ali 170 KM – v kombinaciji z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Novi Tourneo Custom uvaja tudi možnost štirikolesnega pogona. Štirikolesni pogon je na voljo za vozila z dizelskim motorjem EcoBlue s 136 KM in 170 KM ter samodejnim menjalnikom. Lastniki, ki potrebujejo več oprijema, a imajo raje ročni menjalnik, lahko pri dizelskih motorjih EcoBlue s 136 KM in 150 KM izberejo mehanski diferencial z omejenim zdrsom.

Tourneo Custom je opremljen s celovitim naborom najnovejših Fordovih naprednih sistemov za pomoč vozniku, vključno s številnimi funkcijami, ki so v tem modelu na voljo prvič, kot so inteligentni aktivni tempomat z usmerjanjem v sredino voznega pasu, pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji, popolnoma aktivna pomoč pri parkiranju in 360-stopinjska kamera, ki omogoča celovit pregled okolice vozila za lažje manevriranje v mestu.