Land Rover Classic je razkril svojo prvo posebno izdajo klasičnega Defenderja z zgodovinskim pridihom, ki sliši na ime Classic Defender Works V8 Islay Edition. V 33-letni zgodovini legendarnega terenca je nastala marsikatera zanimiva izdaja, a najnovejšo lahko brez dvoma označimo za eni izmed najbolj posebnih do sedaj. Tematsko obarvani Islay Edition se poklanja Spencerju Wilkesu, enemu od ustanoviteljev znamke in škotskem otoku Islay, kjer se je rodilo ime Land Rover.

Wilksovo posestvo Laggan na otoku Islay so nekdaj uporabljali kot testni poligon prvih prototipov in leta 1947 je skrbnik posestva med vožnjo skozi razgiban teren ugotovil, da se mora tovrsten avtomobil imenovati Land Rover. Sicer posebni Defender Islay Edition temelji na tehnični zasnovi klasičnega Defenderja Works V8, katerega poganja 5-litrski bencinski osemvaljnik s 405 KM in 515 Nm navora, v povezavi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Pospešek do stotice se odvije v 5,6 sekundah, najvišja hitrost znaša 170 km/h. Za vsak izdelan primerek bodo temeljito obnovili in nadgradili donatorski avtomobil in ga nato natančno izdelali po željah strank. Skupno nameravajo izdelati 30 primerkov, razdeljenih na 17 različic 90 s kratko medosno razdalji in 13 sedemsedežnih modelov 110.

Defenderja Works V8 Islay Edition bomo prepoznali po unikatni zunanji barvi Heritage Grey, s kontrastno streho in odpornimi jeklenimi platišči. Tradicionalni Land Rover logotipi in značke so odete v karoserijsko barvo, sprednja maska ima klasične poteze, posebno obeležene so tudi zadnje gumijaste zavese. Moderen pridih prinaša Led žarometa, razne tehnične izboljšave pod površjem, kot sta vzmetenje in zavorni sistem. V notranjosti izstopa premijska usmerjenost z oblazinjenjem v usnju in unikatni tkanini, okrasne površine pa so iz lesa sodov, v katerih se je staral viski. Bogato opremljena kabina med drugim premore informacijski sistem, digitalni radio in bluetooth povezavo. Če vas je zamikal takšen klasičen Deffender, boste morali za manjšega 90 odšteti najmanj 260 tisoč evrov, za večjega 110 pa 277 tisočakov.