Če ste v zadnjih petih letih kupili nov dizelski avtomobil, obstaja možnost, da ta vsebuje AdBlue sistem, ki pripomore k čistejšemu izpuhu oziroma nižjim emisijam.

Marsikdo si zastavlja vprašanja – kaj je to, kako deluje, kje ga lahko kupim in kako ga napolnim? Za odgovore na ta in podobna vprašanja preberite prispevek z osnovnimi informacijami, ki jih je dobro vedeti o dodatku AdBlue.

Nižje emisije in učinkovitost?

AdBlue je postal zahtevan z uvedbo nove stroge zakonodaje o Euro6 septembra 2015. Novi dizelski motorji za svoje delovanje rabijo dodatek v obliki sečnine, v kateri je amonijak. Dodatek se vbrizga v izpušno cev med oksidacijskim in SCR katalizatorjem, spojina pa nato reagira z dušikovimi oksidi in jih pretvori v dušik ter vodno paro. Rešitev je razmeroma učinkovita, saj ob pravilnem delovanju katalizatorja v dušik in vodno paro pretvori več kot 90 odstotkov dušikovih oksidov v izpuhu.

https://www.youtube.com/watch?v=90xNrMnMQkY

Raziskava leta 2011, ki jo je izvedla univerza v Leedsu, je pokazala, da Volkswagen Polo opremljen z 1,4-litrskim dizelskim motorjem proizvede toliko strupenega plina dušikovega dioksida kot tovornjak s 13-litrskim dizelskim motorjem z vgrajenim sistemom AdBlue.

Kaj dodatek počne in ali ga potrebujem?

Brez AdBlue-ja bi veliko novejših dizelskih avtomobilov, ki so trenutno na prodaj, proizvedlo preveč dušikovega oksida, kot ga dovoljujejo pravila Euro6. Ta nestrupena tekočina, sestavljena večinoma iz vode in sečnine, se uporablja kot del selektivne katalitične redukcije (SCR) – proces opisan odstavek višje.

Če ima vaše vozilo AdBlue – to je dizel, ki je v skladu z zakonodajo Euro 6 – in izpraznite rezervoar, se motor ne bo več zagnal. Na srečo imajo skoraj vsi avtomobili, ki dodatek potrebujejo, zaslon ali opozorilno luč, katera bo dala vedeti, koliko je še ostalo in kdaj morate dotočiti.

Kdaj in kako ga napolnim?

Kako dolgo ‘drži’ vaš AdBlue, je odvisno od številnih dejavnikov, kot so velikost rezervoarja vašega avtomobila, vaš osebni slog vožnje in poraba goriva avtomobila. Vendar, če želite grobo oceno proizvajalcev, dizelski avtomobili porabijo od litra do litra in pol dodatka na 1000 prevoženih kilometrov.

Napolniti AdBlue je tako, kot bi polnili rezervoar za gorivo. V veliki večini avtomobilov se cev (dovod) za polnjenje nahaja pod pokrovom za dolivanje dizelskega goriva. Samo nalijte tekočino in vse ste pripravljeni!

AdBlue ponovno napolnite prek posebnih točilnih naprav ali prek nakupa 5- ali 10-litrskih posod z omenjenim dodatkom. Posebne točilne naprave se na bencinskih servisih praviloma nahajajo ob točilnih mestih za dizelsko gorivo za tovorna vozila.

Z osebnim avtom se zaustavite ob točilnem mestu za dodatek in tega skušate natočiti v avto. Če je točilna ročka prevelika in ne gre v odprtino za točenje, zaprosite zaposlene na bencinskem servisu za poseben magnetni nastavek; nataknete ga na ročko točilne naprave in tako omogočite točenje.

Dodatek kupljen v posodah se dotoči ob pomoči posebnih ustnikov, a vseeno velja biti previden. Če ga polijete po karoseriji (ali po prtljažniku), tekočino obrišite s cunjo – sečnina je korozivna in lahko poškoduje lak avtomobila.

Kje kupiti AdBlue?

Embalaže AdBlue najdete na večini bencinskih črpalk – zlasti tistih, ki spadajo v verige, kot sta Petrol ali OMV – in avtomobilskih prodajalnah, kot sta Bartog ali Euroton. Preračunljivi lastniki lahko dodatek naročite tudi v kateri izmed spletnih trgovin.

Pred nakupom AdBlue preverite ali je na njegovi nalepki oznaka ISO-22241. To pomeni, da je tekočina ustrezna in ne bo poškodovala sistema SCR v vašem avtomobilu. Izbira napačne vrste dodatka lahko tudi razveljavi garancijo vašega avtomobila.

Cena?

Cene dodatka AdBlue se razlikujejo. V večini primerov najdete 5-litrsko plastenko na policah trgovin ali bencinskih črpalk za približno 15 evrov. Hiter pregled ponudbe v specializiranih in spletnih trgovinah odkrije, da je treba za 5-litrsko plastenko odšteti približno 11 evrov, za 10-litrsko pa 13 evrov – liter dodatka AdBlue torej stane od 1,3 do 2,2 evra.

Dolivanje na črpalkah ali med servisom je veliko dražje, zato priporočamo, da avtomobil z dodatkom napolnite sami, kadar koli lahko.

https://www.avtofotomarket.si/avto-nasveti/2017/04/20/ne-spreglej-enostaven-nasvet-kako-podaljsati-zivljenjsko-dobo-vasega-avtomobila/
https://www.avtofotomarket.si/avto-nasveti/2017/04/27/ta-preprost-trik-na-leto-prihrani-milijone-za-gorivo/