Veliko voznikov dostavnih vozil se zanaša na zunanji vzvratni ogledali, saj notranje ogledalo ne pomaga prav veliko, ko je za vami predelna stena ali tovor. Kot pravi napis na odbijaču: “Če ne vidiš mojih ogledal – potem tudi jaz ne vidim tebe!”

Zdaj se je Ford domislil ‘pametnega ogledala’. Ta novi sistem je videti kot običajno notranje ogledalo, a je dejansko zaslon z visoko ločljivostjo, ki jasno prikazuje panoramski pregled območja za vozilom. Tako vozniku dostavnih vozil pomaga opaziti kolesarje, pešce in druga vozila za sabo. Tudi če so zadnja vrata brez oken ali pregled ovira predelna stena.

Notranje ogledalo s popolnim zaslonom sproti prikazuje sliko, ki jo zajema kamera na zadnjem delu dostavnega vozila. S samodejnim nadzorom osvetljenosti pa omogoča optimalno vidljivost podnevi in ponoči. Vidno polje sistema je dvakrat širše od običajnega vzvratnega ogledala. To vozniku pomaga, da se bolje zaveda svoje okolice.




Fordovo novo ogledalo je še posebej koristno za voznike, ki skrbijo za dostavo v mestih, kjer je še večja verjetnost ‘srečanja’ s soudeleženci v prometu. Ranljivi udeleženci v prometu so leta 2019 predstavljali 70 odstotkov smrtnih žrtev prometnih nesreč v evropskih urbanih okoljih.

Koristno za podjetja

Fordovo novo ogledalo bo koristilo podjetjem, saj se bodo zmanjšali stroški za draga popravila poškodb. To pa bo lahko prispevalo tudi k znižanju zavarovalniških premij. Vgradnja sistema lahko poveča tudi čas razpoložljivosti gospodarska vozila na cesti. Ford je prejšnji teden napovedal FORDLiive. Nov sistem za pomoč pri maksimalnem povečanju razpoložljivosti povezanih dostavnih vozil.

Ogledalo je zdaj na voljo za dostavna vozila Ford Transit in Transit Custom, ki so opremljena z zadnjimi vrati brez oken. Vsak Fordov trgovec lahko naroči in vgradi sistem, ki je združljiv z modeli Transita, izdelanimi od leta 2014, in Transita Custom, izdelanimi od leta 2012 naprej.

Ford pomaga pri varovanju delavcev