Raziskava, ki jo je med februarjem in avgustom opravil ameriški J.D. Power med 13.000 kupci novih avtomobilov v letu 2016 je pokazala, da večina lastnikov ne uporablja tovarniško vgrajene navigacije s strani proizvajalca avtomobila. Namesto tega raje uporabijo navigacijske sisteme na svojem pametnem telefonu, kot so Google Maps, Here, Sigic…

Ti sistemi oziroma aplikacije so hitrejše, delujejo brezhibno, so stalno posodobljene in vedno pripeljejo na želeni cilj. Zaskrbljujoč podatek je, da je 56-odstotkov kupcev avtomobila nad tovarniško navigacijo obupa že po prvem mesecu uporabe.

Najbolje sofisticirane tovarniške navigacije imajo večji in dražji avtomobili, medtem, ko so navigacije v manjših ter cenejših vozilih pravi poraz. Enako velja tudi za smiselnost in enostavnost uporabe navigacijskega sistema. Ključno pa je dejstvo, da večina anketirancev ni prebrala navodil za uporabo navigacijskega sistema.

Ob tem pa se poraja vprašanje, zakaj pa je Google Maps tako enostaven za uporabo, da ne potrebuje debele knjige navodil? In v premislek. Ali ne bi raje vsi avtomobilski proizvajalci vgradili le vmesnik za povezljivost s pametnim telefonom. To je edina stvar, ki jo avtomobil in današnji uporabnik avtomobila resnično potrebujeta!