Novi i20 je tretja generacija leta 2008 predstavljenega modela. Z edinstvenimi dinamičnimi linijami spreminja pravila igre v segmentu mestnih avtomobilov.

Dimenzijsko je novi i20 zrasel v vse smeri z izjemo višine. Avtomobil je namreč daljši in širši, hkrati pa ima tudi nekoliko večjo medosno razdaljo, kar naj bi se najbolj poznalo predvsem pri prostoru na zadnji klopi. Prtljažni prostor je pridobil 26 litrov in zdaj meri 352 litrov.

i20 naj bi namreč po besedah tovarne veljal za enega najbolje opremljenih avtomobilov s tovrstnimi sistemi v svojem segmentu. Nenazadnje bo opremljen tudi z aktivnim radarskim tempomatom, ki bo povezan z navigacijsko napravo ter sistemom za prepoznavanje prometnih znakov. Tako bo recimo avtomobil lahko sam prilagajal hitrost vožnje glede na razmere cesti in druge dejavnike.

Med bolj naprednimi je novi i20 tudi na področju povezljivosti. V kabini bo tako na voljo 10,25-palčni zaslon infozabavnega sistema. Slednjega bo mogoče brezžično povezati s pametnimi telefoni preko sistemov Android Auto in Apple CarPlay. Sam sistem bo sicer ponujal številne funkcije kot so iskanje vozila, informacije o cenah parkirišč in še bi lahko naštevali.

Bencin in malo elektrike.

Pod pokrovom so na voljo trije motorji. Najšibkejši 1,2 litrski atmosferski motor z močjo 62 kilovatov oziroma 84 ‘konjev’. Sledita mu dve izvedenki litrskega turbo motorja z močjo 100 oziroma 120 ‘konjev’ (74 in 88 kilovatov). Slednja bosta ob tem na voljo s sedemstopenjskim robotiziranim menjalnikom z dvojno sklopko in šeststopenjskim menjalnikom, najšibkejši motor pa bo na drugi strani povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Oba močnejša motorja bosta sicer lahko delovala tudi kot blaga hibrida.

Za novega i20 bo tako potrebno odšteti od 12.990 evrov, kolikor stane izvedba 1,2 MPI s paketom opreme Life do 20.640, kolikor stane izvedba 1.0 T-GDI 120 MHEV iMT. Doplačilo za robotiziran menjalnik ob tem znaša 1.200 evrov, tako pri najvišji, kot pri najnižji ceni pa je že upoštevan promocijski popust v višini 2.000 evrov. Izvedenka N-Line prihaja spomladi prihodnje leto, kasneje pa tudi i20 N.

https://www.avtofotomarket.si/testi/2020/11/08/hyundai-i10-1-25-dohc-premium-amt/