Kompaktni in prodajno precej uspešni križanec Seat Ateca je z osvežitvijo prevzel videz po najsodobnejših hišnih linijah. Obenem nudi nov sklop opreme in še več elektronskih dobrot.

Nova Ateca je po novem navzven precej podobna večjemu Tarracu, saj je »prevzela« aktualne oblikovne poteze španskega štirikolesnega klana. V praksi to pomeni, da so dimenzije vozila praktično enake. Ljubitelji podrobnosti bodo opazili nekoliko spremenjen sprednji del vozila, zadaj pa so spremenjene luči. Še največ sprememb prinaša nov sklop »off road« opreme imenovan Xperience.

V potniški kabini se zdaj bohoti znatno digitaliziran kokpit z 10,25-palčnim voznikovim informacijskim zaslonom z merilniki ter osrednji multimedijski tablični zaslon, ki meri 8,25 ali 9,2 palca. Izpopolnjena tehonologija zdaj omogoča glasovno upravljanje, le »hola hola« morate pozdraviti in Ateca že posluša vaš ukaz. Pametne mobilne naprave boste lahko povezali preko USB C priključkov. Hkrati pa bo na voljo upravljanje določenih funkcij vozila preko aplikacije na mobilniku.

Nekaj sprememb se je zgodilo tudi pod pokrovom motorja. Bencinsko paleto zdaj tvorijo litrski TSI agregat z 81 kW (110 KM), sledita pa mu 1,5-litrski TSI s 110 kW (150 KM) in še dvolitrski TSI s 140 kW (190 KM). Na dizelski strani je dvolitrski motor na voljo z močjo 85 kW (116 KM) oziroma 110 kW (150 KM). Najmočnejša predstavnika obeh četic sta na voljo tudi s štirikolesnim pogonom 4Drive in samodejnim DSG menjalnikom.


Nivoji opreme so štirje. Osnovni je Hola!/Reference, ki ponuja tempomat in omejevalnik hitrosti, sistem za nadzor prometa, ESP, samodejno klimatsko napravo, modri zob, priključke USB, 16-palčna aluminijasta platišča, LED žaromete … Sledijo mu Style, ki doda parkirne senzorje zadaj, 8 zvočnikov, 17-palčna platišča … Xperience tempomat nadgradi z avtomatskim uravnavanjem razdalje, dodana je asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu, dnevne LED luči, 18-palčna platišča … Na športna izvedenki FR boste našli še 18-palčna platišča, dvotonsko hupo, senzor za dež, multifunkcijsko kamero …

Osnovna Ateca z litrskim bencincem stane vsaj 20.499 evrov, medtem ko boste morali za 2-litrsko dizelsko različico in nivojem Style odšteti vsaj 29.458 evrov.