NEVERJETNO: Vlada sprejela sklep! Čez 13 let ne bomo več smeli registrirati vozil na BENCIN in DIZEL! Preveri, kako so si to zamislili!

V Sloveniji bomo le še 12 let lahko kupili avto z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Vlada Republike Slovenije je potrdila Strategijo o alternativnih gorivih v prometnem sektorju, ki bo med drugim po letu 2030 onemogočila prvo registracijo osebnih in lahkih tovornih vozil z emisijami CO2 nad 50 g/km. To pomeni, da bodo po letu 2030 naprodaj le še hibrida, električna ter vozila na druge alternativne pogone, saj prva registracija avtomobilov na dizel ali bencin ne bo več dovoljena.

Po predvidevanjih naj bi bilo čez 12 let že 17 odstotkov vozil električnih ali hibridov. Pristojni priznavajo, da so njihovi načrti precej ambiciozni, a cilj je jasen – Slovenija naj bi postala država zelenega prometa. Sicer večina evropskih držav načrtuje postopno popolno elektrifikacijo prometa.

Okolju prijazna alternativa?

Vlada s sprejetjem strategije med drugim sledi predpisanim  smernicam EU glede vzpostavitve infrastrukture za alternativna goriva, med katere spadajo električna energija, zemeljski plin (SZP – stisnjen zemeljski plin in UZP – utekočinjen zemeljski plin), utekočinjen naftni plin – UNP in biometan, bio-goriva, sintetična in parafinska goriva ter vodik (H2).

Sektor prometa znotraj okoljskih ciljev predvideva precejšnje znižanje izpustov toplogrednih plinov v primerjavi z izhodiščnim letom 2005, kar ob hkratni napovedi rasti tovornega prometa med 60 in 80 % in potniškega prometa za 30 % do leta 2030 zahteva drastične ukrepe.

V skladu s  strategijo bo Slovenija po letu 2025 omejila prvo registracijo osebnih vozil in lahkih tovornih vozil kategorij M1 in MG1 ter N1, ki imajo po deklaraciji proizvajalca višji delež CO2 od 100 g/km in po letu 2030 to mejo znižala na od 50 g/km.

Začetki Hrvata, ki zdaj prodaja izdelke za 1.200.000€!

Zakaj se toliko obremenjujemo z dosegom? – Renault ZOE

To je avtomobil, ki je zarisal nove smernice mobilnosti! – Toyota Prius 1.8 VVT-i Hybrid Sol