Milijonta Fiat Panda: Plezalni strup v mali embalaži!

Milijonta Fiat Panda je zapeljala s tekočega traku tovarne G. Vico Pomigliano d’Arco blizu Neaplja.

Milijonta Panda je model City Cross 1.2 z 51 kW (69 KM) in bo prodana v Italiji. Je bele barve in ima terenski videz. Pando vse od njene prve predstavitve odlikujejo trije različni značaji: je uporaben mestni avtomobil, izjemno kompakten štirikolesni terenec in slogovno dovršen mestni križanec z odličnimi terenskimi lastnostmi.

Od leta 1980, ko je bila Panda prvič predstavljena, je bilo proizvedenih že več kot 7,5 milijona tega modela (novi rekord velja za četrto generacijo, ki je bila predstavljena konec leta 2011). Številke dokazujejo dolgoživost modela, ki žanje prodajne in tehnološke uspehe v svojem razredu. Leta 1983 je bil model Panda 4×4 prvi avtomobil s štirikolesnim pogonom, in leta 1986 je bil prvi svoje velikosti z dizelskim motorjem. Leta 2004 je bil prvi avtomobil v razredu, ki je postal avtomobil leta. Istega leta je postal prvi avtomobil, ki je dosegel bazni tabor pod Mount Everestom na nadmorski višini 5.200 metrov.

Leta 2006 je k številnim rekordom nanizal še enega: model Fiat Panda je postal prvi serijsko proizveden mestni avtomobil s pogonom na utekočinjen zemeljski plin. Vse od predstavitve na trgu je od leta 2007 najbolj prodajani avtomobil s pogonom na utekočinjen zemeljski plin v Italiji in v Evropi. Februarja je proizvodnja dosegla mejnik 300.000 vozil in s tem absoluten rekord med avtomobili s pogonom na utekočinjen zemeljski plin.

Rekordni dosežki uvrščajo Fiat Pando med najuspešnejše modele v svetu avtomobilizma.

Zasluga za to gre vsekakor tovarni G. Vico Pomigliano d’Arco, kjer se model proizvaja. Ta vrhunska tovarna, ki je bila leta 2011 popolnoma prenovljena za proizvodnjo modela Fiat Panda, je prejela že številne nagrade. Leta 2012 je osvojila srebrno nagrado v certifikacijskem programu World Class Manufacturing in nagrado za vitko avtomobilsko proizvodnjo kot najboljša v Evropi.

Že leto dni pozneje je tovarna dosegla zlato stopnjo certifikacijskega programa World Class Manufacturing. Leta 2014 je prejela novo mednarodno priznanje za zeleno proizvodnjo kot potrditev napredka v optimizaciji vseh virov, potrebnih za proizvodnjo avtomobilov.

Tovarna G. Vico še naprej zmanjšuje negativen vpliv na okolje, tako da proizvodnjo stalno izboljšuje, denimo z odgovorno porabo energije in vode ter kakovostno obdelavo zraka in odpadkov.

Karizmatična plezalka. – Fiat Panda 1.3 Mjet Trekking

Bitka za plezalni prestol! Panda proti Defenderju