Slovenska premiera: Suzuki Vitara

Suzuki Vitara predstavlja enega izmed najbolj prodajanih osebnih avtomobilov s štirikolesnim pogonom na slovenskem trgu. Vitara je prvič zapeljala na ceste v letu 1988, zdaj pa smo dobili nadgradnjo četrte generacije, ki svežo podobo, igrive motorje ter posodobljene varnostne sisteme.

Prenovljena Suzuki Vitara je dobila nove varnostne sisteme, posodobljeno paleto motorjev in nekaj vizualnih sprememb. Tako spredaj kot zadaj, Vitara po prenovi sveti v LED tehnologiji (glede na stopnjo opreme). Opaznejša je posodobitev maske ter odbijačev. Na voljo je pisana paleta barv, ponujena pa je tudi dvobarvna opcija.

Večjih sprememb je bila Suzuki Vitara deležna v notranjosti. Izbrani materiali na armaturni plošči so mehki na otip, novo je oblazinjenje sedežev, ki obsega kombinacijo usnja in alkantare, pri nivoju opreme Elegance. Sredinski naslon za roko je zdaj postal del serijske opreme vsake Vitare. Nov in grafično posodobljen je bil tudi 4,2-palčni barvni zaslon, ki se nahaja med merilnikoma obratov in hitrosti.

Prenovljena Vitara ima na voljo nekaj novih asistenčnih sistemov. Nov je aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, sistema za opozarjanje in preprečitev zapustitve voznega pasu, sistem za opozarjanje na vijuganje po voznem pasu, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sistem za nadzor mrtvega kota in prečnega prometa zadaj. S tem je Vitara še bolj varna in še bolje ‘nevarna’ konkurentom.

Vitara ima v ponudbi dva bencinska motorja, 1,0-litrski BoosterJet s 112 konjskimi močmi (82 kW) in 1,4-litrski BoosterJet s 140 konjskimi močmi (103 kW). Dizelski in 1,6-litrski bencinski motor sta se poslovila in pri prenovljeni Vitari nista več na voljo. Najnovejša Suzuki Vitara, z 1.0 BoosterJet motorjem, 5-stopenjskim ročnim menjalnikom in Comfort nivojem opreme je na voljo od 14.950 evrov dalje. Najbolje opremljena Suzuki Vitara, z 1.4 BoosterJet motorjem, štirikolesnim pogonom, 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in Elegance Top nivojem opreme pa od 24.850 evrov dalje.

Besedilo in foto: Anže Berlič

Le kdo bi še na roke? – Suzuki Vitara S 1.4 BoosterJet AT

Poštena Madžarka za brezpotne avanture – Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet AllGrip S

Sosed končno dobil svoj avto – Suzuki Vitara 1.6 VVT 4WD