Na slovenske ceste je zapeljal novi Mitsubishi ASX, ki so ga Japonci premierno predstavili na letošnjem salonu v Ženevi. Mitsubishijev kompaktni križanec prihaja znatno spremenjen in z zgolj enim agregatom.

Oblikovno se je križanec spremenil vse do vetrobranskega stekla, medtem, ko je zadek pridobil nove LED luči in nov odbijač. Razširjena je barvna paleta ter dizajn 18-palčnih platišč.

Pod motornim pokrovom je zdaj mogoče dobiti le 2,0-litrski MIVEC bencinski agregat, ki zmore 150 KM ter 195 Nm navora. Ob izbiri različice s sprednjim pogonom prejmete 5-stopenjski ročni menjalnik. Pri doplačilu elektronsko krmiljenega 4×4 pogona, pa vam pripada samodejni CVT menjalnik.

Četrta generacija prinaša več varnostno-asistenčne opreme, kot tudi prostočasne. Slednjo bo moč upravljati preko 8-palčnega osrednjega zaslona občutljivega na dotik, za dodatno udobje pa bodo poskrbeli novi tipi usnjenega ali tekstilnega oblazinjenja.


ASX je na voljo v petih paketih oprem. Vstopni Inform prinaša 7 zračnih blazin, BAS ESP, Led dnevne luči, barvni LCD multi-informacijski prikazovalnik, klimatska naprava. Naslednji po vrsti je Invite, ki ASX-a opremi s 16-palčnimi platišči, tempomatom, usnjenim volanom in kamero za vzvratno vožnjo. Sledi Intense, ki na to doda 18-palčna platišča, samodejno klimatsko napravo in multimedijski vmesnik s povenljivostjo.

Višje se nahaja Intense+ z dodanim sistemom za ublažitev naleta, samodejni vklop dolgih luči, prednjimi LED meglenkmi, gretje prednjih sedežev ter pametni ključ. Najvišje se uvršča Instyle, ki križanca okiti z aluminijastimi pedali, usnjenim oblazinjenjem, parkirnimi senzorji zadaj, Rocford Fosgate premium avdio sistemom z 9 zvočniki.

Osnovni dvokolesno gnani ASX bo na voljo od 15.990 evrov, medtem ko bo za najbolje opremljeno različico s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom potrebno odšteti 25.490 evrov.