Popolnoma novi Volkswagen Golf je uradno tu, nemški proizvajalec avtomobilov pa je po dogodku v Wolfsburgu končno delil vse podatke in slike, ki smo jih čakali.

Za razliko od katerega koli drugega Golfa pred njim, bo osma generacija na voljo v petih hibridnih pogonskih sklopih. Dva izmed njih bosta priključna hibrida, vsak pa ima novo litij-ionsko baterijo s 13 kWh, ki omogoča 60 km vožnje brez emisij.

Povsem nov Golf je dolg 4.284 mm, širok 1.789 mm in visok 1.456 mm, medosna razdalja znaša 2.636 mm. V primerjavi s predhodnikom je novinec nekoliko daljši in nižji, z nekoliko večjo medosno razdaljo. Na splošno pa Golf ostaja Golf- Prepoznaven z nekaterimi novimi oblikovnimi hišnimi linijami, ki popestrijo njegovo klasično (večno?) zasnovo.

Digitalizacija, notranjost brez gumbov

Notranjost na drugi strani je verjetno bolj vznemirljiva kot zunanjost, saj ima toliko novosti. Za začetek gre za življenje v digitalni dobi. Kupci lahko zdaj uživajo v izbirnem predvajalnem zaslonu, pa tudi z internetno povezljivostjo, kjer avtomobilski standardni OCU (spletna enota za povezavo) prihaja z integriranimi eSIM povezavami, funkcijami in We Connect in We Connect Plus.


Po poročanju Volkswagna bo novi Golf postavljal nova merila v svojem razredu glede na funkcije vožnje s pomočjo. Funkcija Travel Assist na primer omogoča vožnjo po avtocestah do hitrosti 210 km/h, ne da bi voznik moral aktivno krmariti, pospeševati ali zavirati.

Vsi Golfovi bodo v osnovi na voljo z naslednjimi dobrotami: LED žarometi in zadnje luči LED, zagon brez ključa, digitalna inštrumenta plošča, 8,25-palčni zaslon za zabavo, večfunkcijski volan, We Connect in We Connect Plus, Climatronic (avtomatska klimatska naprava) , Lane Assist vožnja po voznem pasu, nova asistenca pri izklopu, Front Assist, predvidljiva zaščita pešcev in tehnologija Car2X.

Bogato založen Golf

Modeli z opremo Life ponujajo 16-palčna platišča iz zlitine, zunanjo osvetlitev (vključno s projiciranjem logotipa na tla), vmesnik za polnjenje pametnih telefonov, integracijo brezžičnega mobilnega telefona, notranjo osvetlitev v 10 barvah, osrednji naslon za roke spredaj, ParkPilot pomoč pri parkiranju in City light.

Z modelom Style pridobite 17-palčna platišča, dodatne kromirane obloge, športne sedeže, 32 barv za osvetlitev kabine, LED žaromete s sledenjem ovinku, meglenke, LED zadnje luči z dinamičnim smernikom, Travel Assist in Lane Assist. Potem je tu še R-Line s 17-palčnimi platišči Sebring, odbijači R-Line, črnimi oblogami, zadnjim difuzorjem, vrhunskimi športnimi sedeži, izbiro načina vožnje, aluminijastim prestavnim gumbom, perforiranim usnjem za volanom in še več.

Vsi novi Golfovi bencinski in dizelski motorji so enote z neposrednim vbrizgom s turbinskim polnjenjem, ki imajo razpon moči od 90 KM do 300 KM. Medtem je bil za modele s pogonom na prednja kolesa razvit nov 6-stopenjski ročni menjalnik, ki še dodatno zmanjšuje emisije CO2. Golfa bo možno opremiti tudi s štirikolesnim pogonom ter avtomatskim menjalnikom DSG.

Novi Golf bo prvič prisoten v evropskih prodajalnah tega decembra, ko bodo znane tudi cene posameznih modelnih različic.