Volkswagen je salon v Los Angelesu izbral za predstavitev svojega sedmega koncepta, zgrajenega na platformi MEB, ID. Space Vizzion Concept. Popolnoma električni model s karavansko zasnovo stavi na že nekoliko pozabljeni evropski okus.

Konceptni avtomobil je opremljen le z zadaj nameščenim 275 KM motorjem. Opcijsko bo, kot napoveduje ID. Space Vizzion Concept, možno dobiti še drugi motor, ki bi mu omogočil pogon na vsa kolesa in skupno moč 355 KM. Zahvaljujoč bateriji s kapaciteto 82 kWh, koncept predvideva domet do 590 kilometrov po ciklu WLTP.

Po navedbah Volkswagna, koncept združuje “aerodinamičen dizajn Gran Turisma s prostornostjo in vsestranskostjo SUV-ja”. V dolžino meri 4,95 m, višino 1,53 m in širno 1,89 m. Medosje je dolgo 2,96 m. Koeficient upora karoserije znaša 0,24 Cd, vozil pa se bo kar na 22-palčnih platiščih.

ID Space Vizzion Concept ima spredaj nameščen vitek trak bele luči, osvetljen logotip, matrične žaromete IQ Light LED, dnevne luči v obliki satja in seveda je brez rešetke hladilnika. Na boku opazimo manjkajoče kljuke. Namesto njih ima vozilo osvetljene površine na dotik, ki zasvetijo takoj, ko funkcija Keyless Advanced zazna, da se nekdo približuje s ključem vozila ali sinhroniziranim mobilnim ključem na pametnem telefonu.

https://www.youtube.com/watch?v=Tl9ZJ0gizgw

Na zadnjem delu je strešni spojler, diskreten odbijač z difuzorjem, medtem ko se skozi celoten zadek razprostirajo svetila z različnimi funkcijami.. Vsi svetlobni elementi koncepta se aktivirajo, ko voznik odklene avtomobil.

V notranjosti so vse informacije o vožnji prikazane na zaslonu pred voznikom – Augmented Reality (AR, projecirni zaslon na vetrobransko steklo), ki nadomešča tradicionalen kokpit. Manjši sekundarni zaslon prikazuje samo osnovne informacije, informacije o zabavi, udobju, spletnih funkcijah in nastavitvah vozila pa so razvrščene na osrednjem 15,6-palčni zaslonu na dotik.

ID Space Vizzion Concept je koncept štirisedežnik, produkcijska varianta pa bo najverjetneje vsebovala še peti sedež. Ostale pomembne lastnosti kabine so 590 litrski prtljažni prostor za zadnjimi sedeži, zunanja razsvetljava s 30 barvami, glasovni nadzor, Smart Climate, volan s kapacitivnimi ploščami na dotik, spletne funkcije ter široka paleta svetlobnih funkcij z animacijami, ki signalizirajo Hello and Goodbye, Lock and Unlock, čas polnjenja, aktivacijo zavor, smer navigacije, dohodne klice in še več.

Kaj pa performansi?

Kot že omenjeno ID Space Vizzion poganja zadaj nameščeni elektromotor z 275 KM in s 550 Nm navora. Litij-ionska baterija ima kapaciteto 82 kWh. Celotni pogonski sklop je mogoče povečati na 335 KM s pogonom na vsa kolesa. Slednji omogoča pospešek z mesta do 100 km/h v 5 sekundah. Največja hitrost je medtem elektronsko omejena na 175 km/h. Čas polnjenja do 80-odstotkov pri 82 kWh bateriji znaša približno 30 minut na hitri (150 kWh) polnilnici.