Drzna japonska Mazda3 je bila razglašena za svetovni ženski avto leta 2019.

Prikupno, kompaktno vozilo s premijskim pridihom je izglasovalo 30 žirantk iz različnih držav. Te so imele zahtevno nalogo, saj so morale pretehtati različne dejavnike posameznega avtomobila, da bi ta čim bolj odrazil stališče svetovni ženski avto leta. Tako so denimo žirantke ocenjevale estetski videz, praktičnost, varnost, okoljski odtis in vrednost za denar.

Zmagovalca izbora Svetovni ženski avto leta 2019 so razglasili na mednarodnem avtomobilskem salonu v Dubaju. Mazda3 je tako postala svetovni avto leta 2019 po izboru žensk. A to ni edina nagrada, ki jo je na dogodku prejel japonsko model.

Namreč, Mazda3 je v podkategoriji tekmovanja – družinski avto leta, uspela premagati nekaj zelo uveljavljenih tekmecev iz višjih razredov, kot so Audi E-Tron, Tesla Model 3 in BMW serije 3.


Kia XCeed je bil proglašen za zmagovalca v podkategoriji mestni ženski avto leta 2019. Športno kompaktna kombilimuzina z drznim izgledom ter povišanim odmikom od tal temelji na novi družini Ceed. Avtomobil ima daljši previs spredaj in zadaj ter je širši od običajnega Ceeda. Robustnost dodajo še plastične obloge karoserije. V potniški kabini se nadaljuje hišni oblikovalski jezik s poznano tehnologijo. V osnovi avtomobil vključuje osrednji multimedijski zaslon do 10,25 palca in 12,3-palčno digitalno instrumentno ploščo.

Še eno Kiino zmago je prislužil prav tako novi model Kia Soul EV, ki je vknjižila naziv Zeleni oziroma ekološki avtomobil leta 2019 po izboru žensk.

Po ostalih kategorijah so nagrade prejeli BMW serije 8, Porsche 911 in Range Rover Evoque. Bavarski GT je zmagal v kategoriji Luksuzni avtomobili, Porsche 911 pa je bil proglašen za Športni avtomobil leta, medtem, ko je britansko vozilo z visokimi terenskimi zmogljivostmi osvojilo kategorijo najboljšo SUV leta.

Zmagovalci po kategorijah:
Svetovni avto: Mazda3
Mestni avto: Kia XCeed
Družinski avto: Mazda 3
Eko avto: Kia Soul VP
Luksuzni avto: BMW serije 8
Športni avto: Porsche 911
SUV, športni terenec: Range Rover Evoque