Konec novembra letos so v tovarni Dacia v romunskem mestu Mioveni proslavili izdelavo 500.000-ega primerka novega Dusterja. Jubilejni novi Duster je namenjen kupcu v Franciji.

Jubilejni Dacia Duster se ponaša s paketom opreme Prestige in je opremljen s štirikolesnim pogonom. Poganja ga bencinski motor 1,3 TCE s 150 KM. Zavit pa je v rdečo barvo. V tovarni Mioveni na dan izdelajo po 1.400 vozil, od tega je 1.050 novih Dusterjev.

Prvi rod modela Duster so začeli izdelovati leta 2010 in odtlej v tovarni Mioveni v Romuniji izdelali že več kot 1,7 milijona primerkov tega modela. Vozila znamke Dacia so naprodaj v 44 državah, njeni najpomembnejši izvozni trgi pa so Francija, Italija in Španija.

Novi Duster je najbolje prodajani športni terenec v Romuniji in drugi najbolje prodajani model na domačem trgu, za modelom Logan. V Romuniji je dobil priznanje »Avtomobil leta 2018«, pri britanskem časniku Sun pa so mu na svoji letni prireditvi podelili priznanje »Value Car of the Year«.

Tovarna vozil Dacia – tovarna prihodnosti

Zaposleni in kupci so v osrčju niza preobrazb tovarne vozil Dacia. To je moderna in prilagodljiva tovarna z avtomatiziranimi proizvodnimi postopki. V minulih petih desetletjih so v tej tovarni skupno izdelali 6,8 milijona vozil.

V tem obdobju so izdelovali več kot osem različnih modelov: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SuperNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (s karoserijskimi različicami limuzina, kombi, furgon in pick-up), Dacia Sandero in Dacia Duster.

V isti tovarni proizvajajo tudi karoserije in sestavne dele, ki so namenjeni montaži modelov iz skupine Global Access v drugih tovarnah Skupine Renault po svetu. Zdaj z montažnega traku pride novo vozilo vsakih 54 sekund, več kot 90 odstotkov proizvodnje pa je namenjene izvozu. Dacia v Romuniji izdela po 350.000 vozil na leto, h katerim je treba prišteti še več kot 500.000 motorjev in več kot 500.000 menjalnikov, od katerih jih gre en del v izvoz preko direkciji za logistiko Romunija in Alliance International Logistics Network (AILN), največjega logističnega centra Zveze Renault Nissan Mitsubishi.