Nissan je pokazal prototip novega kupeja Z Proto, ki se zgleduje po vseh prednikih legendarne družine Z.

Prototip Nissan Z Proto napoveduje novi športni kupe, ki bo nasledil zdaj že več kot 10 let star model 370Z. Njegov videz uteleša lastnosti zgodovinskih modelov serije Z. Pokrov motorja in sprednje luči spominjajo na model 240ZG iz sedemdesetih let. Enako velja za padajočo streho in bočno linijo, medtem ko zadnje luči, sicer opremljene s sodobno led tehniko, v spomin prikličejo model 300ZX iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Celoto zaokrožujejo 19-palčna lahka platišča in detajli iz ogljikovih vlaken.

Popolnoma sodobna je notranjost, kjer najdemo 31,2-centimetski (12,3-palčni) namesto klasičnih merilnikov ter velik zaslon na dotik za multimedijsko napravo, ne manjkajo pa niti trije klasični merilniki na vrhu sredinske konzole. Kot povedo pri Nissanu, je voznikov prostor zasnovan tako, da so vsi ključni elementi pri roki. Za ureditev notranjosti so posvetovali tudi z dirkaškimi legendami in ustvarili okolje, ki je primerno za uporabo tako na cesti, kot na stezi.

O tehničnih lastnostih za zdaj še ni veliko znanega. Jasno je, da bo serijski model poganjal bencinski motor V6 z dvema turbo polnilnikoma v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. 

Najverjetneje si bodo motor izposodili od infinitija Q60 red sport 400, kar pomeni, da lahko pričakujemo okoli 400 ”konjev” moči oziroma precej več kot pri 370Z, čigar 3,7-litrski V6 razvija 248 kilovatov (337 KM).

Prav tako ni še znano, kdaj bo serijski model nared. Pričakuje se, da bo to v prihodnjih dveh letih. Glede na aktualno evropsko emisijsko zakonodajo se Nissan Z Proto najverjetneje ne bo prodajal na Stari celini.