Norveški lokalni uvoznik Volkswagna verjame, da bodo popolnoma električni modeli prihodnje leto predstavljali 90 odstotkov prodaje znamke. Do leta 2023 pa celotnih 100 odstotkov.

Prejšnji mesec se je v skandinavski državi prodalo rekordnih 61,5-odstotka novih električnih avtomobilov. Lansko leto je mesečni višek znašal 42,4-odstotka, poroča Reuters. Norveška želi postati prva električna država, ki bo do leta 2025 odpravila prodajo avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje.

Norveška je z oprostitvijo davka na električna vozila, svoj avtomobilski trg spremenila v nekakšen laboratorij za svetovne proizvajalce avtomobilov, ki iščejo “dokaz koncepta” v tem segmentu.

Volkswagen ID.3 je prejšnji mesec nastopil s prodajo na Norveškem in se po poročanju Norveške cestne zveze povzpel na vrh prodajne lestvice pred Teslo Model 3 in Polestar 2. Zato ni čudno, da nemški proizvajalec avtomobilov verjame, da je le še nebo meja.

“To nam omogoča, da smo prepričani, da lahko prihodnje leto dosežemo 90-odstotno prodajo električnih avtomobilov,” je povedal Harald A. Moeller AS, norveški uvoznik avtomobilov skupine VW. “Kupci bodo leta 2021 imeli na voljo še večjo izbiro električnih avtomobilov v večini segmentov.”

Medtem ko ID.3 ne bo prečkal Atlantika v ZDA, se ameriški kupci lahko veselijo SUV-ja ID.4, katerega cena je 39.995 USD. V zameno za to vsoto prejmejo osnovno različico z enim motorjem z 201 KM (204 KM) in baterijo z močjo 82 kWh, ki ponuja predviden vozni domet 402 km. Prihodnje leto bo na voljo tudi močnejša dvomotorna različica AWD s 302 KM (306 KM).