Za leto 2021 so Rusi pripravili obuditev legendarnega vozila za brezpotje, Lada Niva Travel.

Druga generacija legendarne Nive je pod uradnim imenom VAT-2123 luč sveta ugledala daljnega leta 1998. Mali brezpotnik je bil leta 2003 preimenovan v Chevrolet Niva, kot del skupnega poslovanja podjetij General Motors in AutoVAZ.

Pred nekaj meseci je GM prekinil pogodbo in ruskemu proizvajalcu prodal svoj 50 odstotni delež podjetja. Ni trajalo dolgo, da se je za leto 2021 v pomlajeni podobi vrnil okretni SUV, sedaj z originalno Lada značko in imenom Niva Travel. Serijska izvedenka Lade Niva Travel je že začela osvajati Rusijo, kjer terensko Lado tudi izdelujejo.

Ob prvem pogledu sprednji del precej spominja na Toyoto RAV4, z modernima žarometoma in bolj izrazitim oblikovanjem pokrova motorja. Maska je v sodobnem slogu večja, postavnejša, kolesni loki so bolj izraziti in robustni. Na zadku lahko najdemo osvetlitev v LED tehniki in preoblikovan odbijač.


Robustno pa ne bo le oblikovanje, tudi terenske zmogljivosti bodo enakovredne. Izvedenka Off-Road bo že serijsko opremljena s »snorklom« za zajem zraka, terenskimi pnevmatikami in dodatnimi zaščitami karoserije. Prav tako so vsi Niva Travel modeli opremljeni s stalnim štirikolesnim pogonom.

Fotografij o notranjosti zaenkrat še niso razkrili, pričakujemo lahko nekoliko osveženo podobo odhajajočega modela, z dodatkom informacijskega zaslona. Enako velja za pogonski sklop v obliki 1,7-litrskega bencinskega motorja z mogočnih 80 KM in 127 Nm navora, povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom.

Zanimivo je omeniti, da je Niva z nošnjo znamke Lada začela že v juliju, takoj po GM-ovi odločitvi o prekinitvi sodelovanja. Nekaj mesecev zatem je prispela prenovljena izvedenka. O cenah še ni govora, je pa predhodni model paleto otvoril s ceno 726.000 rubljev (7.900 evrov), model v vrhu ponudbe pa je stal 869.000 rubljev (9.500 evrov).