Prva novost leta 2021 je sveža generacija uspešnega romunskega modela Dacia Sandero ter njegove pustolovske različice Stepway.

Dacia Sandero tretje generacije kot tudi Dacia Sandero Stepway sta zasnovana na platformi pete generacije Renault Clia. S tem sta romunska modela krepko napredovala na področju voznih lastnosti kot tudi varnostno asistenčne tehnologije.

Sandero je v primerjavi z drugo generacijo v dolžino zrasel za dober centimeter, medtem ko je v širino pridobil 8 centimetrov. K boljši aerodinamiki je pripomogla centimeter nižja streha. Potniki se bodo razveselili dodanih centimetrov v notranjosti, ki jih bo prineslo 2 centimetra daljše medosje. V kabini so dodane nove lokacije predalov za shranjevanje drobnarij, ki zdaj sprejmejo 21 litrov krame. Prostora v prtljažniku pa je za 410 litrov.

Izvedba Stepway ima povišano oddaljenost karoserije od tal s 13,3 cm na 17,4 cm. Na vozilu izstopajo obrobe odbijačev, blatnikov in pragov iz temne plastike ter srebrni dodatki. S Stepwayem kupec prejme tudi domiselna strešna nosilca, ki omogočata tako vzdolžno kot prečno namestitev.

Vse različice so serijsko opremljene z dnevnimi in zasenčenimi LED svetili s svetlobnim podpisom v obliki črke Y. V tehniki LED svetijo še nove zadnje luči.

Še večji napredek v primerjavi s prejšnjim modelom predstavlja notranjost.

Armaturna plošča je oblikovana na novo s centralno opravilno konzolo. Izbrani materiali so prijetnejši, zaradi česar kot celota daje boljši občutek kakovosti.

Na voljo so tri multimedijske naprave, pri čemer prva nima osrednjega zaslona, temveč so podatki prikazani na zaslonu med merilniki, prek Daciine aplikacije pa je prikaz mogoč tudi na zaslonu pametnega telefona, ki se ga namesti na vrh sredinske konzole. Druga multimdijska naprava v ponudbi se pohvali z 20,3-centimetrskim (8-palčnim) prostostoječim zaslonom na dotik in med drugim omogoča zrcaljenje pametnih telefonov. Tretja naštetemu dodaja še navigacijo.

Motorno paleto zastopajo trije bencinski motorji. Vstopni atmosferski motor SCe razvije 49 kW (66 KM). Litrski turbobenciner TCe zmore 67 kW (90 KM), na voljo pa je tudi izvedba z oznako Eco-G, ki deluje tako na bencin kot na utekočinjenih naftni plin LPG in ponuja 74 kilovatov (100 KM) moči.

Za Sandera so na voljo vsi trije motorji ter paketi opreme Access, Essential in Comfort, medtem ko sta pri modelu Stepway na izbiro le zmogljivejša motorja in bogatejša paketa opreme.

Vstopna cena za Dacia Sandero SCe Access znaša 8.990 evrov. Oprema Essential stane vsaj 9.790 evrov. Vrh ponudbe predstavlja različica Comfort, ki z motorjem TCe90 ali Eco-G, s ceno 12.290 evrov. Za različico Stepway pa je potrebno odšteti od 12.290 do 13.990 evrov.