Vožnje v napačno smer so skoraj da dnevna stalnica radijskih obvestil ter večernih poročil. Na srečo se večina teh voženj konča srečno, brez posledic. Kaj pa, če že v prvi vrsti ne bi bilo mogoče zapeljati v napačno smer?

Škoda bo svoje avtomobile opremila z novim opozorilnim sistemom, razvitim v sodelovanju s podjetjem Bosch, ki bo voznika opomnil, če vozi v napačno smer. Informacija se bo prikazala neposredno na glavnem zaslonu, sistem pa bo na voljo že v prvi četrtini letošnjega leta. Sprva bodo prejemniki prenovljeni Superb, Scala, Kamiq, Karoq in Kodiaq z najboljšo informacijsko enoto, ostali modeli bodo vključeni proti koncu leta.

Aplikacija imenovana Traffication spremlja GPS lokacijo avtomobila ob uvozu ali izvozu avtoceste in jo primerja z usmeritvijo vožnje na določenem odseku ceste. Če se informaciji ne bosta skladali, se bo na zaslonu prikazalo opozorilo. Le nekaj sekundna aktivacija sistem pravočasno opozori voznika na napako. Kasneje bodo predstavili še funkcijo, ki bo o nasproti vozečem avtomobilu opozorila tudi ostale uporabnike ceste z nameščeno aplikacijo. Program aktivno deluje v ozadju, brez potrebe po vključitvi in spremlja zgolj lokacijo vozila na avtocesti. Bosch k uporabi tega sistema v svojih vozilih privablja mnoge avtomobilske proizvajalce.

Podoben sistem v obliki mobilne aplikacije je v 25 evropskih državah na voljo že od leta 2018. Slovenije med njimi ni, smo pa na čakalni listi za leto 2021. Prekrškov vožnje v napačno smer je vsako leto več, v letu 2019 so jih slovenski policisti obravnavali kar 160. Večina se jih konča brez večjih posledic, a vsaka nezgoda zaradi napačno vozečih je preveč. Vsak dodaten uporabnik Bosch tehnologije bo prispeval k večji varnosti na cesti.