Škoda se z novim modelom podaja v najbolj rastoč segment na evropski avtomobilski sceni. Prednosti Kamiqa so večji odmik od tal, višji položaj sedenja, kompaktnost in vsestranskost.

Veliko oblikovnih elementov si deli z ostalima SUV-jema, Karoqom in Kodiaqom, izstopa pa po zelo tankih sprednjih dnevnih lučeh. Ponaša se z dinamičnimi smerniki. Kot pri novi Scali, so se tudi pri tem modelu odločili za napis znamke na prtljažniku, namesto logotipa.

Kamiq je razvit na Volkswagnovi platformi MQBA0, tako kot Seat Arona in Volkswagen T-Cross, kar pomeni, da je tako kot sorodstvo dobavljiv le s sprednjim pogonom.

Za razliko od koncernskih bratov ima več notranjega prostora od obeh. Kompaktni SUV meri 4,24 metra v dolžino, z medosno razdaljo 2,65 metra pa je 8,5 cm daljši od Arone. S tem so povečali notranjo prostornost, trdijo da ima več prostora za potnike zadaj kot Octavia. Prtljažnik meri 400 litrov prostornine, s podrtimi sedeži pa pridobimo 1.395 litrov.


Notranje oblikovanje se zgleduje po modelu Scala, kar prinaša opcijski 9,2-palčni zaslon na dotik in 10,25-palčni virtualni kokpit. Prostor poživi ambientna osvetlitev z izbiro treh barv. Ponujenih je več kot 20 »Simply Clever« dodatkov, kot je odstranljiva LED svetilka v prtljažniku, strgalo za led …

Trije bencinerji in en dizel

Vstopni bencinski motor je trivaljni 1.0 TSI s 95 KM in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Močnejši 1.0 TSI ima 115 KM (200 Nm) in je na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim DSG samodejnim menjalnikom. Vrh ponudbe je štirivaljni 1.5 TSI s 150 »konji« in 250 Nm navora, ki lahko med vožnjo izklopi dva valja za varčevanje z gorivom.

Zadnji je 1.6 TDI dizel, ki proizvede 115 KM in 250 Nm navora. Oba zadnja motorja sta osnovno opremljena z ročnim z doplačilom pa s samodejnim menjalnikom. Zaradi zmanjšanja izpustov, so vsi agregati opremljeni s filtrom trdih delcev.

Avtomobil lahko opremimo z internetno povezavo in mnogimi drugimi povezljivimi dodatki, kot je dostop do vozila z mobilno aplikacijo. Standardna oprema sta sistem za ohranjanje pasu in zaviranje v sili, ostali varnostni dodatki so pripomoček za parkiranje, zadnja kamera in nadzor prometa zadaj.

Digitalna asistentka Laura

Osnovni je Active, kjer boste našli 16-palčna jeklena platišča, radio Swing, lane assist, asistenco Front assist, klimatsko napravo. Srednji je Ambition s 16-palčnimi aluminijastimi platišči, samodejno klimatsko napravo, tempomatom, parkirnimi senzorji, po višini nastavljiva sprednja sedeža.

Pri najvišji stopnji opremljenosti Style pa boste našli full LED sprednje in zadnje luči, bluetooth, dinamična smernika, infotainment Bolero z 8-palčnim zaslonom. V sklopu večjega vmesnika se v avtomobil prikrade še asistentka Laura, katera z vami komunicira ključne funkcije vozila.

Vstopna cena Kamiqa z litrskim agregatom se začne pri 15.382 evrih, medtem ko je najbolje opremljeni 1,5-litrski benciner spojen z menjalnikom DSG ocenjen na 22.854 evrov. V kolikor ste privrženec dizelskih agregatov, boste morali odšteti vsaj 20.857 evrov.