V letošnjem letu bo Lotus zaključil s proizvodnjo modelov Elise in Exige. Za popotnico ju predstavlja v finalni ediciji s posebnimi sladkorčki.

O tem, da je Lotusovim modelom Elise, Exige in Evori zrasla dolga brada, smo že pisali. Letos bodo zaključili njihovo proizvodnjo in svojim kupcem pripravili nekaj povsem novega. Še pred tem, pa smo si avtomobilski sladokusci obetali poslednje različice, ki bodo nudile kar največ, kar lahko Lotus v omenjenih primerkih nudi. In smo desert oziroma kar pet njih tudi dočakali.

Prvi je Elise Sport 240, kot nadgrajeni Sport 220. V zameno za slabih 52 tisočakov pričakujte Toyotin 1,8-litrski štirivaljnik z 240 »konjiči«, kovana 16-palčna prednja in 17-palčna zadnja platišča, opcijski karbonski paket in le 898 kilogramov mase. V kolikor ste raje na zaprti stezi kot odprti cesti boste bolj veseli prihoda modela Elise Cup 250 Final Edition. Še bolj aerodinamičen s kar 155 kilogrami potisne sile k tlom zmore vse do končnih 248 km/h, vendar le v zameno za vsaj 58 tisočakov.

Exige bo na drugi strani na voljo v kar treh izvedenkah – Sport 390, Sport 420 in dirkaško razpoloženi Cup 430. Vsem je skupni 3,5-litrski prisilno polnjeni V6 agregat, ravno tako Toyotinih korenin. Številka modela seveda pomeni končno število konjskih moči. Cenovno so postavljeni na vrednosti 73, 91 oziroma 115 tisočakov. Najbolj brutalen je seveda pobalinski Cup 430, ki z maso 1.098 kilogramov do stotice pridrvi v 3,3 sekunde in ne upeha vse do končnih 280 km/h.

Govora o morebitni Evori Final Edition zaenkrat nismo zasledili, zato ne hodite predaleč …