Volkswagen ID.4 je na mednarodnem izboru za nagrade World Car Awards premagal močno konkurenco in osvojil naziv svetovni avto leta 2021!

Vozila, ki se upoštevajo v izboru za svetovni avto leta, morajo imeti letni obseg proizvodnje najmanj 10.000 kosov, prodajati pa jih morajo na vsaj dveh celinah.

Žiranti so poleg prijaznosti do okolja pohvalili tudi inovativnost vozila. ID.4 je na primer opcijsko lahko opremljen z naprednim projicirnim sistemom s tehnologijo obogatene resničnosti (Augmented Reality Head-Up Display), ki lahko pomembne informacije – med drugim smerne puščice navigacijskega sistema – projicira na vetrobransko steklo. Voznik jih kot tridimenzionalno razporejene prikaze vidi na navidezni razdalji 3–10 m pred vozilom, s čimer se digitalni prikazi in resnični zunanji svet zlivajo v eno. Ko je aktivirano avtomatsko uravnavanje razdalje ACC ali opcijski sistem Travel Assist, projicirni sistem od določene hitrosti označi vozilo pred ID.4 s svetlobnim pasom in s tem olajša ohranjanje potrebne razdalje.

ID.4 postavlja nova merila tudi na področju digitalizacije. Tako bo lahko redne posodobitve in nove funkcije sprejemal “po zraku”. Volkswagen je prvi ponudnik v volumenskem segmentu, ki bo takšno storitev ponudil že od poleti. Na ta način bo vozilo vedno ažurno. Ta sposobnost je pomemben predpogoj za razvijanje novih poslovnih modelov.


Z zmago na 17. izboru za nagrade World Car of the Year Awards model ID.4 nadaljuje Volkswagnovo zgodovino uspehov na tem prestižnem tekmovanju. Vendar pa novi električni SUV ni dobro sprejet samo v strokovnih medijih, temveč tudi pri kupcih. Pri Volkswagnu načrtujejo, da bodo letos po vsem svetu prodali okrog 150.000 vozil ID.4. Pospešitev električne ofenzive je ključni element Volkswagnove strategije ACCELERATE, ki med drugim predvideva, da bodo vsako leto na trg pripeljali najmanj en nov, popolnoma električni model.

Zaradi pandemije covida-19 je bila podelitev nagrad World Car Awards letos izpeljana v digitalnem formatu. Ponovno si jo lahko ogledate na kanalu YouTube.com/worldcartv.

Vsi Volkswagnovi zmagovalci na izborih World Car Awards:

2009: Golf (svetovni avto leta)
2010: Polo (svetovni avto leta )
2011: up! (svetovni avto leta )
2013: Golf (svetovni avto leta)
2021: ID.4 (svetovni avto leta)

ID.4: Volkswagnova električna simfonija št. 2