Na slovenski trg je zapeljal prenovljeni Fiat Tipo. Poleg osveženega videza, novih motorjev in številčnejših asistenčnih sistemov, je Tipo odslej ponujen tudi v različici Cross.

Fiat Tipo Cross je korak k aktivnemu življenjskemu slogu. Ta se ponaša s 37 mm večjo oddaljenostjo od tal, nekaj robustnejšimi karoserijskimi dodatki in zaščito podvozja. Na voljo je le v petvratni karoserijski izvedbi, medtem ko je pri običajnem Tipu mogoče izbirati med petvratno kombilimuzino ali karavanom.

Medgeneracijska prenova je italijanskemu hečbeku prinesla novo masko in odbijač, dnevne led luči in zadnja svetlobna telesa. Nov pa je tudi logotip znamke. V notranjosti se ponaša z novimi materiali, udobnejšimi sedeži ter novim zabavno-informacijskim sistemom Uconnect 5 z 10,25-palčnim zaslonom in možnostjo glasovnega upravljanja. Za doplačilo so namesto analognih možni tudi digitalni merilniki.


Paleta varnostnih in asistenčnih sistemov med drugim obsega sisteme za vožnjo po svojem pasu, prepoznavanje prometnih znakov, samodejno zasenčenje luči, zaviranje v sili, ki prepoznava tudi pešce in kolesarje. Dodan je še aktivni tempomat, nadzor mrtvega kota ter zaznavanje prečnega prometa pri vožnji vzvratno in voznikove utrujenosti.

Motorno paleto zaenkrat zastopata litrski bencinski motor s 74 kW (101 KM) in 1,6-litrski turbodizel s 96 kW (131 KM) moči. Proti koncu leta pa se jima bo pridružil še 1,5-litrski bencinar, podprt z 48-voltno blago hibridno tehnologijo.

Cena osnovnega bencinskega Tipa s petimi vrati znaša 16.240 evrov. Različica Station Wagon ceno dvigne za 1.000 evrov, Cross pa 1.500 evrov. Uvoznik na te cene dodaja še 8-odstotni popust.

S(p)odobna nasprotnika – Fiat Tipo 1.4 T-jet Lounge in Fiat Tipo SW 1.6 Multijet Lounge