Ford je objavil, da bodo skupaj z evropskimi strankami kmalu uvedli projekt z uporabo novega E-Transita, povsem električne različice najbolje prodajanega tovornega kombija na svetu.

Prototipni E-Transiti bodo vključeni v vozne parke strank, ki jih bodo preizkusili v izzivalnih dejanskih pogojih pri oskrbi veleblagovnic, dostavi na dom, poštnih paketnih dostavah in na področju javnih storitev v Nemčiji, na Norveškem in v Veliki Britaniji.

Fordovi preizkusi v sodelovanju z evropskimi uporabniki so del obsežnega razvojnega programa E‑Transita pred njegovim prihodom na trg pomladi leta 2022. Začeli se bodo konec letošnjega poletja, zasnovani pa so za preverjanje, ali lahko povsem električni dostavnik brez težav izpolni zahteve v širokem spektru scenarijev uporabe.

Fordovi inženirji bodo s pomočjo podatkov, pridobljenih pri preizkusu, izpopolnili tehnologije povezanih vozil naslednje ravni in funkcije za upravljanje dosega, da bo uporabnikom na voljo optimalna izkušnja pri vožnji in opravljanju dela z dostavnim vozilom.


 Med prototipnimi E-Transiti, ki bodo sodelovali v preizkusu – izdelani so v Fordovem globalnem centru odličnosti za gospodarska vozila v Duntonu v Veliki Britaniji –, bodo furgoni in modeli šasije s kabino in nadgradnjo v izvedbi s hlajenim prostorom za prevoz, zabojnikom, kesonom in vgrajenimi notranjimi sistemi za prevoz in izvajanje storitev. Evropski kupci E-Transitov bodo lahko ob začetku prodaje izbirali v pestri ponudbi karoserijskih izvedb, dolžin, višin strehe in skupnih mas vozila, saj bodo med skupno 25 možnimi različicami zagotovo našli tisto, ki najbolj ustreza njihovemu delu.

Prostor za tovor v E-Transitu je enak kot pri modelih Transita z dizelskim motorjem, zato so predelave preprosto izvedljive, uporabniki Transitov pa lahko s povsem električnim dostavnikom uporabijo obstoječe transportne sisteme za notranjost tovornega prostora. Novost v panogi je vgrajeni sistem ProPower, ki prek standardnih priključkov zagotavlja moč do 2,3 kW za oskrbo nadgradenj in opreme v kabini in tovornem prostoru z elektriko. Predvidena nosilnost znaša do 1616 kg pri furgonih in do 1967 kg pri modelih šasije s kabino.

E-Transitov povsem električni pogon z močjo do 200 kW bo v skladu s ciklom WLTP zagotovil doseg do 350 km, k temu pa bodo prispevale tudi tehnologije za povečanje dosega, kot sta način Eco in možnost programiranja želenih pogojev že pred vožnjo. Uporabnikom bo pomagal tudi novi sistem SYNC 4, ki vključuje 12-palčni preprosto uporaben zaslon, z oblakom povezano navigacijo, in možnost samodejnih brezžičnih posodobitev programske opreme.

Zaradi nižjih stroškov vzdrževanja Ford pričakuje, da bodo v primerjavi z modeli z motorjem z notranjim izgorevanjem stroški servisiranja manjši za približno 40 odstotkov.

Ford Custom Active in Trail: Različici Transita in Tournea