Zimske gume so zelo pomembna komponenta in tudi edini stik avtomobila s podlago. Dobra guma lahko prikrajša nevšečnosti zvite pločevine ali celo reši življenje. Odločilne so sekunde kot metri, zato je izbira dobre gume ena pomembnejših odločitev lastnika vozila.

Za zimsko sezono 2019/2020 so fantje iz evropskih avto klubov preizkusili 16 gum dimenzije 185/65 R15 T. V takšne zimske gume so pretežno obuti avtomobili iz razreda Renault Clia, Volkswagen Golfa ter manjši mestni križanci. AMZS je v sodelovanju z ADAC ter ostalimi klubi preizkušal gume na severu Finske, testni avtomobil pa je bil Volkswagen Polo.

Vir: AMZS

Skupno oceno zelo priporočljivo oziroma 4 zvezdice so prejele zgolj 3 gume. Zahtevne teste so dobro prestale Dunlopova, Kleberjeva ter Pirellijeva guma. Zmagovalka letošnjega testa, pnevmatika Dunlop Winter Response 2, se je najbolje odrezala na mokrem, na snegu in pri porabi goriva, Kleberjeva Krisalp HP3 pnevmatika je bila najboljša na suhem, Pirellijeva Cinturato Winter pa na mokri cesti.

Michelinovi in Goodyearovi gumi Alpin A4 in Ultragrip 9 sta začeli kazati svoja leta. Novi generaciji Michelin Alpin A6 in Goodyear Ultragrip 9+ še nista bili na voljo začasa izvajanja testa.


V Sloveniji priljubljena Savina zimska guma Eskimo S3 je znova pokazala slabosti na suhi cesti. Odrezala se je malce bolje kot pred dvema letoma, a še vedno preslabo za višjo oceno kot je priporočljivo z omejitvami oziroma dve zvezdici.

Vir: AMZS