To je eno najpogostejših vprašanj, ki si ga zastavljajo kupci bodočega električnega avtomobila – kakšen je domet in koliko kilometrov bom prevozil z avtomobilom z enim polnjenjem?

Doseg električnega avtomobila je v prvi vrsti odvisen od mnogih dejavnikov. Načina vožnje in pogojev, v katerih ga vozite – podobno kot pri avtomobilu z bencinskim ali dizelskim motorjem. Mraz, dež, delujoča klima in ostale električne razvade, so porabniki energije.

Paleta električnih avtomobilov se povečuje in z njo tudi napredek razvoja baterij. Večanje dometa je očitno, saj so denimo pred petimi leti na trgu bila dostopna vozila z dosegom zgolj do 150 kilometrov. Danes imajo posodobljeni modeli teh avtomobilov skoraj dvakrat večji razpon baterij.

Odličen test, ki pokaže dejanski domet aktualnih električnih vozil. Vir: Carwow

Vse več pa je tudi električnih dolgoprogašev. Audijev terenec e-tron se pohvali z dometom do 400 kilometrov, Hyundai Kona EV in Kia e-Niro pa bosta med polnjenji prevozila skoraj 440 kilometrov. Teslini avtomobili lahko med polnjenji pretečejo več kot 480 kilometrov.

Ne pozabite pa, da večina voznikov električnih avtomobilov ne bo v enem dnevu prevozila celotnega dometa oziroma porabila energije polne baterije. Vseeno pa obstaja način, da lahko električni avto uporabljamo tudi na dolgih relacijah. Enostavno se ustavite pri priročnem hitrem polnilcu, kjer lahko napolnite do približno 80-odstotkov v dobre pol ure.

Kako lahko povečam domet električnega avtomobila?

Enako kot pri bencinskem ali dizelsko gnanem avtomobilu, bo tudi način vožnje električnega avtomobila vplival na to, kako daleč boste prišli z enim polnjenjem. Tako lahko zmanjšanje hitrosti, zmanjša porabo energije. Pravzaprav znižanje hitrosti za 15 km/h prihrani 14-odstotkov energije, kar vam omogoča večji razpon z enim polnjenjem. Če zmanjšate uporabo gretja ali klime, bo električni avto peljal še nekaj deset kilometrov dlje.

Močno zaviranje in urno speljevanje z mesta povzročata večjo obremenitev akumulatorja in posledično krajšata domet. Pomembno je, da vozite s predvidevanjem in se osredotočite na nežno upočasnjevanje, ter zmerno pospeševanje.

Kaj še vpliva na doseg električnih avtomobilov?

Ekstremno vreme lahko razpolovi kilometre od dosega električnih avtomobilov. Vroči poletni dnevi ali hladne zimske temperature vplivajo na učinkovitost akumulatorjev v avtomobilu. Močni vetrovi prav tako lahko zmanjšajo domet avtomobila. Zanimivo, a porabnik baterije so tudi delujoča svetila ponoči. ?

Kateri električni avtomobil ima najdaljši domet?

Paleta vozil se ves čas izboljšuje, toda v času pisanja je pet najboljših možnosti (WLTP):

Tesla Model S – 600 km
Tesla Model 3 – 560 km
Tesla Model X – 500 km
Jaguar I-Pace – 470 km
Hyundai Kona EV – 455 km

Kaj se zgodi, če vam v električnem avtomobilu zmanjka baterije?

Običajno boste na instrumentni plošči dobili veliko opozoril, da bo avtomobilu zmanjkalo baterije. Nekateri modeli pa vam celo ponujajo, da vas usmerijo do najbližjega polnilnega mesta, da se izognete popolni izpraznitvi.

Številni proizvajalci ponujajo pomoč na cesti, da vas prevzamejo in odpeljejo do najbližjega polnilnega obrata. Zavedajte pa se, da ko se baterija popolnoma izprazni, lahko poškodujete celice, ki nato delujejo z zmanjšano zmogljivostjo. Prizadevajte si, da polnite kadar koli je to mogoče oziroma, da pričnete iskati polnilno mest med 15-20-odstotki napolnjenosti baterije.

Ali so električni avtomobili dobri za dolge vožnje?

Električni avtomobili so lahko odlični za dolga potovanja, le dobro je štartati s polno baterijo in se zavedati dosega svojega specifičnega vozila. Če boste avtomobil polnili samo doma, morate preprosto zagotoviti (izračunati), da lahko z enim polnjenjem pridete na delo in z njega, preden ga ponovno priklopite na elektriko.