Izredno stanje po vsem svetu, ki je posledica virusa COVID-19, ne bi smelo biti izgovor za nevarno vožnjo! Zunaj postaja čedalje topleje in čas je, da letne gume kmalu zamenjate z zimskimi.

Tako kot vsako leto je priporočljivo uporabiti “pravilo sedmih stopinj Celzija”: ko se temperature povzpnejo do okrog 7 °C, je spet čas za letne gume. Čim bo to spet varno za vas in vse ostale vpletene, se naročite pri svojem vulkanizerju ali serviserju.

Življenje so bo sčasoma vrnilo v (bolj ali manj) ustaljene tirnice, zato je pomembno, da svoj avtomobil pripravite na pomlad in poletje. Luka Širovnikvodja tehnične službe Continental Adria, nam je pojasnil, zakaj je pomembno, da imamo v toplem delu leta temu primerne gume, in predstavil razloge za prehod na letne gume:

1. LETNE GUME ZA VARNO POLETJE

Letne gume so izdelane iz posebnih gumenih zmesi, ki so v primerjavi z zimskimi trše. Če je tekalna plast trša, to pomeni manj deformiranja profilnih blokov. Poleti (v času višjih temperatur) to pomeni boljšo vodljivost v primerjavi z zimskimi gumami in krajšo zavorno pot.

Foto: Continental

2. PRIJAZNO OKOLJU IN DENARNICI

Letne imajo manjši kotalni upor od zimskih gum. To pomeni večjo učinkovitost in s tem manjšo porabo goriva, zaradi česar so te gume veliko prijaznejše do okolja in obenem do vaše denarnice.

3. VOŽNJA V UDOBJU TIŠINE

Na podlagi dolgoletnih izkušenj Continental ugotavlja, da so letne gume tišje od zimskih. Profil letnih gum je precej bolj tog in njihov material se manj deformira. Zaradi tega nastaja manj hrupa, kar pomeni, da so letne gume veliko boljša izbira z vidika udobja vožnje.

4. OBSTOJNOST PRI VISOKIH TEMPERATURAH

Letne gume so izdelane iz gumene zmesi, ki je zasnovana za širok razpon temperatur in voznih razmer. Če se z zimskimi gumami vozimo po regionalnih cestah, po katerih pogosto ležijo kamenčki, se lahko poškoduje material tekalne plasti. Zimske gume so veliko bolj dovzetne za mehanske poškodbe, ker so iz mehkejših materialov.

Širovnik dodaja še, da se čedalje več ljudi zanima za celoletne gume. Te gume priporoča vsem, ki ne prevozijo veliko (do 15.000 km letno), avtomobil uporabljajo le po mestu, živijo v krajih z milo zimo in se ne vozijo pogosto po snegu (ali v zelo slabem vremenu ostanejo doma).

Poudarja pa: “Zaradi svojih fizičnih omejitev so celoletne gume lahko le kompromis med letnimi in zimskimi gumami. Seveda so v primerjavi z zimskimi gumami veliko boljša izbira, ko pridejo poletne temperature, vendar poleti največjo varnost in udobje lahko zagotovijo le letne gume.”