Novi Nissan Qashqai je od neodvisne organizacije European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) prejel najvišjo varnostno oceno petih zvezdic, kar je še posebno opazen dosežek, saj je bil ocenjevan po novem, zahtevnejšem protokolu 2020-2022.

Euro NCAP je zaščito odraslih potnikov in otrok v novem Qashqaiju ocenil na 91 odstotkov, s čimer ga je uvrstil med najboljše v skupini njegovih tekmecev. Te izjemne lastnosti odražajo napredno okrepljeno zgradbo konstrukcijske osnove CMF-C, na kateri je zasnovan novi Qashqai, ki je na ključnih delih zgrajena z jeklom ultra visoke natezne trdnosti, kar utrjuje njeno togost, hkrati pa v primeru trka omogoča absorpcijo in omejitev njegove silovitosti preden doseže varnostno kletko potnikov. Vgradnja srednje varnostne blazine – novost pri Nissanu na evropskem tržišču – za preprečevanje trka glav voznika in sovoznika ob bočnem trku je pripomogla, da je Qashqai pri ocenjevanju zaščite ob bočnem trku dobil najvišjo možno oceno 16 točk. Skoraj najvišjo možno oceno 23,8 od možnih 24 točk je prejel za zaščito otrok in najvišjo oceno 12 točk za preverjanje namestitve varnostnega otroškega sedeža.

Rezultat 70 odstotkov na področju zaščite ranljivih udeležencev v prometu

Nissan Qashqai je na preskusu zaščite pešcev in kolesarjev dosegel rezultat 70 odstotkov. Novi Qashqai ima več pomagal za aktivno varnost, med katerimi je tudi inteligentni sistem zaviranja v sili (Intelligent Emergency Braking), ki voznika opozori in po potrebi tudi samodejno zavira, če avtomobil zazna tveganje trka v vozilo, pešca ali kolesarja. To je del serijske opreme vseh in ne le bolje opremljenih različic novega Qashqaija.

Nissan Qashqai: Pionir križancev vstopa v tretje poglavje

Varnostne tehnologije

Euro NCAP daje prednost preprečevanju nesreč in podeljuje točke za tehnologijo, ki voznikom pomaga, da se izognejo trkom.

Qashqai je s 95 odstotki izjemno visoko ocenjen tudi na tem področju zahvaljujoč tehnologijam Nissanove inteligentne mobilnosti (Nissan Intelligent Mobility). Opremljen je s celovitim naborom teh pametnih tehnologij.

Novost za Nissan v Evropi je zaslon v višini oči (head-up display), ki vozniku omogoča pregled nad hitrostjo vožnje, napotki navigacijske naprave in veljavno omejitvijo hitrosti ne da bi za to moral odvrniti pogled s ceste.

Inteligentni žarometi, ki obliko svetlobnega snopa samodejno prilagajajo tako, da preprečijo zaslepitev nasproti vozečih voznikov, so še en primer Qashqaieve nove tehnologije, ki povečuje varnost.

Qashqai je opremljen tudi z asistenco za vozila v mrtvem kotu (Blind Spot Intervention), ki zazna, če je voznik spregledal drugo vozilo na sosednjem voznem pasu in v takem primeru avtomobil samodejno usmeri nazaj na njegov vozni pas, stran od nevarnosti. Nesreče ob vzvratni vožnji s parkirnega mesta pomaga preprečevati opozorilo na prečni promet zadaj (Rear Cross Traffic Alert).

Novi Qashqai je zasnovan na skupni konstrukcijski platformi Zveze CMF-C, ki vključuje rabo naprednih materialov in novih tehnik proizvodnje, kar zagotavlja bolj togo zgradbo, hkrati pa je gola karoserija za 60 kilogramov lažja kot od predhodnega modela.

Euro NCAP je neodvisna ustanova, ki preskuse avtomobilov opravlja od leta 1997 in večino novih modelov, ki pridejo na trg ocenjuje po lastnih kriterijih, ki jih stalno izpopolnjujejo. Poleg preskusov dejanske fizične trdnosti avtomobilov v simulacijah različnih trkov ta organizacija preskuša in ocenjuje tudi tehnologijo za preprečevanje nesreč.

Nissan Qashqai: Pionir križancev vstopa v tretje poglavje