Ženska razlaga lučk, ki se občasno prižgejo v armaturni plošči!

Ženske v današnjem času vse bolj težimo k samostojnosti, čeprav se občasno najdejo stvari, pri katerih brez moške pomoči pač ne zmoremo. Ena izmed teh so definitivno avtomobili. Kaj hitro se lahko zgodi, da nam med vožnjo na armaturki posveti kakšna lučka. PANIKA! Kaj sedaj? Priznam, da sama za razliko od lučke za gorivo (ki je mimogrede vse prevečkrat rada prižgana! :O) ne poznam niti ene. Še sreča, da imam fanta in očeta, ki sta moja prva klica na pomoč. Da bi se spomnila iz predala vzeti navodila za uporabo? A-a.

Prižgane lučke na armaturni plošči pa niso vedno znak za alarm. V opozorilo vozniku lahko najdemo znak za prižgane (dolge) luči, zategnjeno ročno zavoro ali pa vključenega katerega izmed smernikov. Torej panika nastane, ko se vključi katera izmed lučk, ki po možnosti zraven pošilja še opozorilni zvočni signal. In katere so te lučke, ki si jih želimo videti čim manjkrat?

Aladinova svetilka (opozorilna lučka za tlak motornega olja)

Ko se pojavi rdeča lučka s sličico podobno aladinovi svetilki, iz nje pa nekaj kaplja, je znak, da je tlak motornega olja prenizek. V tem primeru je priporočljivo, da avto čimprej na varnem mestu ustaviti in ugasniti, saj s tem preprečimo možne poškodbe motorja. Preverite nivo olja in ga po potrebi dolijte. V kolikor lučka še kar sveti je priporočljivo poiskati strokovno pomoč. V nekaterih avtomobilih pa se lahko lučka obarva tudi rumeno, kar pomeni, da se nivo olja niža in ga je potrebno v kratkem doliti oziroma zamenjati.

152c7f92c2be607216300c2a92cac790x

Lego kocka na kateri sta narisana + in –  (lučka za akumulator)

Kadar se pojavi lučka s sličico baterije, pomeni, da je vaš akumulator v slabem stanju. Baterija se ne polni več, zato vam bo kmalu zmanjkalo električne energije. Najboljša rešitev je, nakup novega akumulatorja.

4786b035bb85ba4919eb2a96cb285eb6x

Klicaj v krogcu in oklepaji (lučka za zavorni sistem)

Simbol pomeni, da je nekaj narobe z zavornim sistemom. Najlažja rešitev – diagnostika na avtomobilskem servisu.

Dashboard_1

Privezan človek z žogo (lučka za varnostni meh)

Kadar zagledate sličico privezanega potnika in zračno blazino v rdeči barvi, pomeni, da je nekaj narobe z zračno blazino voznika. Kadar lučka posveti v rumeni barvi pa pomeni, da je zračna blazina na sovoznikovi strani (ročno) izklopljena.

ffb571658c3f22e2b45005c1431d6d27x

Svetilnik na morju (lučka za temperaturo hladilne tekočine)

Če zagledate zgornjo lučko nemudoma varno ustavite in ugasnite vozilo. Zgornja lučka namreč sporoča, da se vaš motor pregreva. Velikokrat se zgodi, da zadostuje že, če dolijete potrebno hladilno tekočino ter počakate, da se motor ohladi. Če lučka še kar noče ugasniti, bo potrebno vozilo peljati na servis.

eee02c0ec3ac2c108b946ba09bb39223x

Podmornica (lučka s simbolom motorja)

S prižigom lučke s simbolom motorja nam avtomobilski računalnik javlja kodo za napako motorja. Zakaj se lučka prižiga je mogoče ugotoviti le na servisu.

198b4f0f3d349125e7b3938dd73aac82x

Avtomobili za pojest!

Test zimskih gum 2016