Audi je svoj nabor modelov dopolnil s privlačnejšim terencem, ki sliši na ime Q3 Sportback. Stavi na emocije kupcev, ki bodo športno elegantni drži prejeli še vsestransko uporabnost izvirnega modela.

Oblikovno se Sportback loči po enodelnem osmero-kotnem okvirju s trapezastimi odprtinami za dovod zraka. Strešna linija je precej bolj položna, sam avto pa je za 49 mm nižji. Dolžina, širina ter medosje ostajajo enakih dimenzij. Kljub prirezanemu zadku je v prtljažniku ostalo 530 litrov prostora. Prav tako ohranja zelo uporabno zadnjo klop, ki jo je mogoče vzdolžno pomikati za 130 milimetrov, hkrati pa v sedmih stopnjah nastavljati še naklon.

Ob začetku prodaje ponujajo ’edition one’ s črno masko, logotipom in še mnogimi okraski. V standardni ponudbi sta dve izhodiščni različici – Sportback in S line. Slednja je približno 2.600 evrov dražja in ima serijsko 18-palčna platišča ter športno podvozje poleg zunanjih in notranjih športnih elementov.

Q3 Sportback komunicira s semaforji

Ena od bolj zanimivih funkcij tega avta komunikacija s semaforji. Tehnologija se seveda šele razvija, je pa ponekod v Nemčiji že na voljo, da voznik ve, ali naj pelje hitreje ali počasneje, da bo neovirano zapeljal skozi križišče. Merilniki se vedno prikazujejo na 10,25-palčnem zaslonu, LED-luči pa je možno nadgraditi z matričnimi.

Audi Q3 Sportback je v primerjavi z običajnim Q3 za 1.250 EUR dražji, čeprav razen izbire voznih programov ’Audi select’ in dinamičnega krmiljenja kupec ne dobi ničesar več. Vse ostalo je potrebno izbrati z dolgega seznama dodatne opreme ter doplačati.

Ob začetku prodaje so na voljo štiri motorne različice. Vstopni benciner 35 TFSI prinaša 110 kW in (150 KM), močnejši 45 TFSI za se hvali s 169 kW (230 KM). Dizelsko stran zastopata 35 TDI s 110 kW (150 KM) in 40 TDI s 140 kW (190 KM). Premierno se motor z oznako 35 TFSI ponaša s sistemom, pri katerem se izklapljata dva valja in ima še blago hibridno tehnologijo z 48-voltnim omrežjem, s čimer naj bi prihranil skoraj 0,5 litra goriva na 100 kilometrov.

Vstopna cena Audija Q3 Sportback 35 TFSI znaša 36.190 evrov. Dizelski 35 TDI cenovno starta pri 39.270 evrih. Trenutno najmočnejši in najbolje opremljen Q3 Sportback 45 TFSI Quattro S-line pa se ceni na 48.200 evrov.