Na slovenske ceste je zapeljala Octavia v 5. generaciji, češka zastavonoša, ki družinam že mnogo let obljublja ogromno prostora za spodoben denar. No, zdaj se k temu pridružujeta še tehnologija in izgled!

Nova Octavia ohranja veliko prostornost, ki jo zagotavlja z dvema dodatnima centimetroma v dolžino. Pri tem je ohranila medosno razdaljo, nadela lepšo masko in posegla bo sodobnejših elementih VAG skupine. Oblikovno je postala nekoliko bolj resna, predvsem pa subjektivno lepša.

V notranjosti pozdravi sodobnejši in elegantnejši ambient, ki ga tvorijo pokončno postavljen osrednji zaslon velikosti od 8,25 do 10 palcev, voznikovi digitalni merilniki ter nova stikala v obliki drsnikov. Nova je tudi prestavna ročica samodejnega DSG menjalnika, ki zdaj ni več fizično povezano z menjalnikom. Med novosti sodi še dvokrak volanski obroč, nad digitalnimi voznikovimi merilniki pa se nahaja projecirni zaslon.

Varčnejši motorji, bogatejša oprema

Bistvenih sprememb pod motornim pokrovom pravzaprav ni. Pri bencinskih izvedbah bodo na voljo litrski (81 kW), 1,5-litrski (110 kW) in kasneje dvolitrski (140 kW) TSI EVO agregati. Dizelske barve pa zastopa dvolitrski TDI v dveh močnostnih izvedenkah (85 in 110 kW). Skoraj vse različice, z izjemo litrskega TSI agregata, bo možno opremiti tudi s samodejnim 7-stopenjskim DSG menjalnikom.

Nivoji opremljenosti so trije. Osnovni Active, ki zajema 16-palčna jeklena platišča, 7 zračnih blazin, potovalni računalnik, omejevalnik hitrosti, radio Swing z 8-palčnim zaslonom, klimatsko napravo, zadnje LED luči … Srednji Ambition spremeni 16-palčna platišča na aluminijasta, klimatska naprava postane dvopodročna in samodejna, doda se 8 zvočnikov, tempomat, parkirni senzorji zadaj, sredinski naslon za roke spredaj …

Najvišji Style pa na Octavio doda 17-palčna aluminijasta platišča, navigacijski sitem, meglenki spredaj, sistem za zagon motorja in zaklepanje vozila brez uporabe ključa, bluetooth, „smart link“, parkirne senzorje spredaj in zadaj …

Za osnovno Octavio v limuzinski različici bo potrebno odšteti vsaj 17.746 evrov. Dizelska Octavia bo na voljo od 20.343 evrov dalje, v kolikor boste želeli poseči po takšni z nahrbtnikom, pa boste morali dodati še približno 700 evrov.