Ste vedeli, da enako ime nosi nomadsko srednjeazijsko pleme, znano po perzijskih preprogah? Nissan Qashqai je športni terenec (no, križanec), ki je kriv za vse ostale križance. Ko se je pred desetletjem pojavil na cesti, nihče ni mogel napovedati, koliko tekmecev in posnemovalcev mu bo sledilo.

Medtem, ko je Qashqai dolgo časa vodil segment, ki ga je ustvaril, so ga zdaj mnogi že do- in prehiteli. Predvsem na račun hitrejšega menjavanja generacij. Japonski križanec je osvežitev druge generacije prejel leta 2017. Ta je prinesla dinamičnejši slog, bolj pozersko notranjost ter dodatek samovozeče tehnike ProPilot. Aktualnejša posodobitev pa dodaja povsem nov medijski sistem, s primerno pametno povezljivostjo.

Posodobitev motorne palete je odnesla 1,2 in 1,6 litrska turbo motorja, ki ju je nadomestil 1,3-litrskih štirivaljni turbo. Dodatno je prišla še opcija samodejnega menjalnika z dvojno sklopko. Za zahtevnejše kupce pa je v letu 2019 v ponudbo prišel novi 1,7-litrski dizelski motor v kombinaciji s štirikolesnim pogonom.

Dominacija bencina?

V segmentu križancev prednjači bencin, sploh kadar se izbere vozilo z zgolj sprednjim pogonom. Obenem tudi drži, da so vozila takšnega kova s štirikolesnim pogonom vse redkejša. A občasno paše malo dizelske robatosti. Saj ne, da je motor glasen, ampak navor pod stopalko plina daje vozniku svojevrstno zadovoljstvo.

1,7-litrski dizelski motor moč na kolesa prenaša prek brezstopenjskega menjalnika X-tronic, ki vozniku omogoča tudi ročno pretikanje med sedmimi umetno ustvarjenimi prestavami. Dizelski štirivaljnik razvije 112 kW moči in 340 Nm navora. Pohvali se s turbinskim polnilnikom s prilagodljivo geometrijo lopatic, ne manjka pa novodobna stalnica – sistem vbrizgavanja adblue tekočine.

Motor je za dizelsko poreklo izredno tih in miren. S tem pripomore k voznemu udobju, ki ga v Nissan Qashqaiju ne manjka. Podvozje dobro blaži udarce s cestišča, svoj komfort pa prispeva še samodejni menjalnik. Za popolno razvajanje na daljših avtocestnih potovanjih, bi priporočil še dokup sistema ProPilot. Gre za kombinacijo asistence za vzdrževanje voznega pasu in aktivnega tempomata, ki omogoča, da se Qashqai učinkovito vozi na avtocesti. Takšni sistemi danes niso edinstveni, toda Qashqai je eden najbolj družinam prijaznih avtomobilov, ki ponujajo takšno opremo, in vsi so zaviti v en pritisk na gumb.

Izstopanje?

Qashqaijev notranji dizajn ni bil ravno v koraku z zunanjostjo in motorji. Kabina je lepo zasnovana, vendar se ta segment hitro premika in Qashqaiju manjka kakšen detajl ali dva, da bi izstopal.

Novi sistem “Connect” v svoji zasnovi nudi več prilagodljivosti. Nastavite si lahko domači zaslon kot na pametnem telefonu, ampak so podmeniji še vedno nekoliko zapleteni. Največji preskok in hkrati adut je to, da v celoti zaobidete Nissanovo postavitev in uporabite Apple CarPlay ali Android Auto. Storite to in imeli boste veliko bolj jasen in intuitiven način predvajanja glasbe ali uporabo navigacije.

V osnovi pa Qashqai ostaja več namemben avtomobil. To pomeni 430 litrov prostora v prtljažniku, 1598 litrov če podremo sedeže in pameten nabor polic in ločil v prtljažniku, ki jih je mogoče nastaviti z 18 različnimi permutacijami, odvisno od vrste tovora. Prostor za kolena in glave na zadnji klopi je primeren za odrasle. Otročaji pa se bodo razveselili panoramske strehe.

Velik, udoben in uporaben, so predpostavke, ki jih iščejo ali želijo kupci tega segmenta. Prav tako pa s temi besedami povzamemo Qashqaija, ki se še vedno uvršča med najboljše majhne športne terence, križance, crossoverje, SUVje, …,

Specifikacije – Nissan Qashqai 1.7 dCi Tekna

Vrsta motorja: Turbodizelski
Prostornina motorja: 1.749 ccm
Moč motorja: 110 kW (150 KM) pri 4.000 vrt./min
Navor: 340 Nm pri 1.750 vrt./min
Menjalnik: samodejni, neskončno-stopenjski
Pogon: štirikolesni pogon
Največja hitrost: 193 km/h
Pospešek: 11,2 s
Poraba na testu: 8,7 l/100 km
Posoda za gorivo: 55 l
Mere vozila: 4.394 mm x 1.806 mm x 1.610 mm
Medosna razdalja: 2.646 mm
Masa vozila: 1.580 kg
Prostornina prtljažnika: 430 l
Cena osnovnega modela: 20.900 €
Cena testnega modela: 34.210 €