Poslednji ”hrošč”

Znameniti ljudski avtomobil bo s tekočih trakov tovarne v Mehiki odpeljal julija 2019. S tem pa se bo tudi uradno zaključila prodaja Volkswagen Beettla, so sporočili iz nemškega giganta.

Razlog za zaključek proizvodnje je slaba prodaja, predvsem na ameriškem trgu, in na splošno vse večje zanimanje za mestne križance in športne terence. Na ameriških tleh so jih lani prodali samo 15.000; za primerjavo, leta 1999 so jih na istem trgu prodali 83.000, po svetu pa od začetka proizvodnje do zdaj skupno 500.000.

Legendarni hrošč, ki se je ‘rodil’ v času Hitlerjevega tretjega rajha, je v šestdesetih letih postal nosilec popularne kulture. Prvi večji padec prodaje je zabeležil v osemdesetih letih, k čemur je deloma botroval vzpon Golfa. Zadnja leta je preživljal težke čase, zato se je o koncu proizvodnje šušljalo že nekaj časa. Edini proizvodni obrat, ki ga danes še izdeluje, je tovarna Puebla v Mehiki. Kot so pri Volkswagnu še zapisali v izjavi za javnost, se bodo raje osredotočili na razvoj električnih vozil.

A še preden se legendarni hrošč dokončno poslovi, bodo kupcem ponudili posebni izdaji. Poslednja izdaja bo poleg običajnih barv na voljo še v edinstveni bež in svetlo modri barvi. Kupci bodo lahko naročili dodatke iz kroma in tribarvno notranjo osvetlitev. Poleg omenjenih sprememb bodo poslednji modeli opremljeni še z unikatno značko na vratih prtljažnika.

25 vročih zvezdnic zgoraj brez. Strehe, kakopak!

Volkswagen Beetle Cabriolet

VW Beetle v terenski preobleki